Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Imamene tause

Mange muslimer støtter demonstrasjonen i morgen, der Kadra, Nadia, Shabana og Jeanette skal tale. Men ikke alle vil møte opp. Islamsk Råd har ikke tatt stilling til demonstrasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen blir det demonstrasjon på Jernbanetorget i Oslo. Komiker Shabana Rehman, bystyrerepresentant Ane Willumsen og Hasan AlGünerhan i kurdernes forening er initiativtakerne bak demonstrasjonen, som skal være «en uavhengig demonstrasjon for frihet og likestilling, mot vold, press og trusler».

I oppropet heter det blant annet at «vi inviterer dere alle til å vise motstand mot de holdningene som fører til at unge mennesker mister liv og frihet i dagens Norge». Ungjenta Kadra er blant dem som skal holde appell fra talerstolen. Les resten av oppropet

her

.

Flere av talerne er kjent fra tv-skjermen og avisene de siste ukene: Kadra, Nadia, Shabana og Jeanette Holm skal alle på talerstolen. Alle fire har tidligere mottatt trusler fra det muslimske miljøet, og flere av dem er drapstruet.

De siste ukene har debatten om muslimske kvinner kan gifte seg med ikke-muslimer rast i de muslimske miljøene. Samtidig spør mange om innvandrere har respekt for nordmenn og om tvangsgifte er vanlig, eller om det i virkeligheten bare angår noen få som kommer fra konservative familier.

- Jeg har tenkt å ta meg en tur. Det viktige er at alle har har like rettigheter og blir sett på som likeverdige. Hovedgrunnen til at jeg støtter opp, er jentene som har stått frem. Det er en menneskerettighet å gå velge egne veier uten frykt for helse og liv, sier Afshan Rafiq, som er Høyres første representant på Stortinget med innvandrerbakgrunn.

Arbeiderpartiets Saera Khan vil også møte opp så sant hun er frisk på lørdag.

- Jeg har tenkt å komme. Jeg støtter demonstrasjonen og oppropet. Det er en symbolsk markering, og jeg håper at den får stor oppslutning, sier Khan.

Kamil Azhar studerer statsvitenskap og leder

Pakistansk Studentersamfunn

på Blindern.

- Vi har ikke offisielt tatt stilling til oppropet, men jeg vil anbefale medlemmene å dra til Jernbanetorget. Jeg kan ikke skjønne at noen skulle være mot det, sier han.

Taust fra Islamsk Råd

Det har ikke vært mulig å få noen uttalelse fra

Islamsk Råd

, som er paraplyorganisasjonen for de muslimske menighetene og organisasjonene i Norge. Dagbladet har prøvd å komme i kontakt med leder Lena Larsen via telefon, mail og faks i fire dager, men Larsen har slått av mobiltelefonen og tar ikke kontakt tilbake.

Det har heller ikke kommet noen offisiell uttalelse fra Islamsk Råd i forbindelse med demonstrasjonen.

Egen demonstrasjon

Men ikke alle støtter lørdagens opprop. Talsmann Abid Q. Raja representerer rundt 5000 medlemmer i

World Islamic Mission

, en av de to største muslimske menighetene i Norge.

- Vi vil høyst sannsynlig demonstrere neste uke mot tvangsekteskap og for frihet. Her vil sannsynligvis mange moskeer stå samlet. Denne demonstrasjonen vil være for å skape nærhet og ikke øke avstanden.

- Hva vil dere gjøre under demonstrasjonen i morgen?

- Det er det jeg svarer på. Vi vil demonstrere for å skape nærhet og ikke øke avstanden, gjentar Raja.

- Så dere vil ikke møte opp i morgen?

- Jeg har ikke sagt det. Moskeen har ikke noen offisiell mening. Medlemmene står fritt til å møte opp, sier Raja. Han understreker at det er viktig at moskéene demonstrerer mot tvangsekteskap.

Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat Norway på Grønland er en av de største moskeene i Norge. Styreformann Fazal Mohammed kjente ikke til demonstrasjonen og vil ikke oppfordre medlemmene i moskeen til å gå i toget.

- Demonstrasjonen er frivillig. Jeg kan ikke si hva andre folk skal gjøre, jeg har ikke lest oppropet og vet ikke hva det betyr, sier han.

Mohammed understreker at moskeen tar avstand fra drapet i Sverige, som er bakgrunnen for at æresdrap, tvangsekteskap og kvinners stilling er blitt tema de siste ukene.

- Alle tar avstand fra det som skjedde i Sverige, sier han.

- Alle vil ha et miljø der alle kan leve og ha sin mening. Religion og kultur er forskjellige ting, og drapet kommer av kultur, ikke religion.

Mohammed mener at de muslimske jentene som har blitt kjent i mediene fordi de har flyktet fra familiene sine, ikke er representative for alle.

- De to-tre jentene kan ikke bestemme for hele samfunnet. De må forstå hva som er religion og hva som er kultur, sier han.

Støtter demonstrasjonen

Islamsk kvinnegruppe

har varslet sine medlemmer om demonstrasjonen i morgen.

- Vi er enige i oppropet. Men vi vet ikke om noen fra oss kommer til å være der, sier Line Nyjordet.

Kvinnegruppa har 1200 medlemmer.

- Det er delte meninger om oppropet her som alle andre steder. De fleste synes at man går litt for hardt ut i oppropet, men støtten er der, særlig blant unge jenter, sier hun.

Fakhra Salimi ved

MiRa ressurssenter

ville ikke uttale seg da Dagbladet.no spurte torsdag, men brukerne av senteret er informert om demonstrasjonen.

Dagbladet.no har ringt flere av moskeene i Oslo for å spørre om de deltar i demonstrasjonen i morgen. Flere av moskeene visste ikke om demonstrasjonen og hadde ikke tatt stilling til den.

EGEN DEMO: World Islamic Mission arrangerer sin egen demonstrasjon neste uke.
MODIGE:</B> Nadia og Jeanette har begge blitt truet på livet av familiene sine fordi de ikke ville tvangsgiftes.
MODIG: Kadra har mottatt trusler etter at hun avslørte holdningene til å omskjære kvinner i det somaliske miljøet.
UENIGE: Shabana Rehman og Lena Larsen i Islamsk Råd etter en tv-debatt der de to var svært uenige. Lena Larsen har vært utilgjengelig siden tirsdag. Islamsk Råd har ikke kommet med noen offisiell uttalelse om demonstrasjonen.
Hele Norges coronakart