Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Totalborbud mot abort

Imelda ble voldtatt av stefaren. Kastet i fengsel etter å ha født hans barn

- Den mest skandaløse behandlingen av en kvinne jeg noen gang har sett.

FENGSLET: En 20 år gammel kvinne er fengslet og tiltalt for abortforsøk i El Salvador. Hun ble gravid etter flere års seksuelt misbruk av stefaren. Foto: Agrupación Ciudadana.
FENGSLET: En 20 år gammel kvinne er fengslet og tiltalt for abortforsøk i El Salvador. Hun ble gravid etter flere års seksuelt misbruk av stefaren. Foto: Agrupación Ciudadana. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20 år gamle Imelda Cortez ble for to år siden gravid, etter å ha blitt voldtatt gjentatte ganger av sin stefar.

Nå risikerer hun opp til 20 års fengsel, tiltalt for mordforsøk på sitt ufødte barn. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Cortez nekter selv for å ha forsøkt å gjennomføre en abort, som er forbudt ved lov under alle omstendigheter i hjemlandet hennes, El Salvador.

Visste ikke at hun var gravid

Ifølge The Guardian ble Cortez seksuelt misbrukt av sin stefar allerede fra hun var 12 år gammel. Hun skal ikke ha vært klar over at hun var gravid, da hun ble funnet av sin mor med store smerter og blødninger fra underlivet, og ble hastet til sykehuset.

Der mistenkte legene at hun hadde forsøkt å ta abort, og tilkalte politiet. De fant raskt ut at fosteret var helt friskt.

Etter fullført svangerskap fødte hun datteren, som nå er snart to år gammel. DNA-testene viser at stefaren er barnets far, forteller en av Cortez' advokater til The Independent.

Han sitter fengslet for å ha voldtatt en mindreårig.

Ei uke etter fødselen ble hun likevel satt i varetekt, og har vært der siden. Mandag måtte hun møte i retten, som skal avgi sin dom om ei uke.

Det skjer uten at hun har fått noen som helst form for psykologisk utredning eller traumebehandling. DNA-bevisene på overgrepene er heller ikke tatt med i saksdokumentene, forteller Amnesty til Dagbladet.

- Dette er den mest ekstreme og skandaløse behandlingen av en kvinne jeg noen gang har sett, sier Bertha María Deleón, en av Cortez' forsvarsadvokater til The Guardian.

- Myndighetene har gjentatte ganger brutt Imeldas rettigheter som offer. Hun er dypt påvirket av behandlingen.

Rigid abortlov

Cortez er en av minst 25 kvinner som har blitt fengslet for abortforsøk siden El Salvador i 1998 innførte totalforbud mot abort, ifølge Washington Post.

De fleste mener de er urettmessig dømt og har opplevd spontanaborter, dødfødsler eller andre svangerskapskomplikasjoner. Strafferammen for abort er opp til 50 års fengsel, og mange blir helt atskilt fra barna sine mens de sitter inne.

Advokater i organisasjonen Citizen Group for the Decriminalisation of Abortion sier at dommene ofte er basert på svært tynt bevisgrunnlag, ettersom det er vanskelig å fastslå hvorvidt noen har forsøkt å abortere et foster.

En rapport fra Amnesty International karakteriserer praksisen som «institusjonalisert vold og tortur mot kvinner». På denne tiden i fjor gikk også FN ut og ba landet om å endre abortloven og revurdere alle sakene til de fengslede kvinnene.

- Jeg er forferdet over at kvinner blir straffet for spontanaborter og andre komplikasjoner, som et resultat av El Salvadors absolutte forbud mot abort, sa FNs høykommisjonær for menneskerettigheter, Zeid Ra’ad Al Hussein, den gang.

Det førte ikke til nevneverdige endringer, men Cortez' sak har blåst nytt liv i debatten.

- Må vurdere omstendighetene

Dommen mot Cortez faller som nevnt om ei uke. En underskriftskampanje for å få henne løslatt har tirsdag formiddag samlet 52 000 underskrifter.

Politisk rådgiver i Amnesty Norge, Patricia Kaatee, har jobbet med abortrettigheter i Mellom-Amerika i ti år, og sier at saken til Imelda Cortez er en av de verste hun har vært borti.

- Hun har blitt fratatt grunnleggende rettigheter fra første stund. Rettsprosessen har så langt vært preget av at hun skal bevise sin uskyld, heller enn at staten skal bevise hennes skyld, sier hun.

Mariana Ardila, som er advokat for kvinnerettsorganisasjonen Women's Link Worldwide, sier til The Independent at juryen er nødt til å ta omstendighetene rundt graviditeten i betraktning, selv om de finner Cortez skyldig.

- I dette tilfellet er graviditeten knyttet til de seksuelle overgrepene hun har vært utsatt for, og ettervirkningene det fører med seg.

Kaatee er ikke så sikker på at det kommer til å skje:

- Rettsapparatet er ikke opptatt av å sikre jenter som Imelda beskyttelse mot overgrep og vold, men av å statuere et eksempel som fastslår at kvinner i El Salvador ikke skal få bestemme over sitt eget liv, over sin egen kropp eller over sin egen helse. Det er de mest vergeløse jentene og kvinnene som får sine liv kvernet i stykker på denne måten.

El Salvador er for øvrig ett av 26 land som har totalforbud mot abort. Noen av landene har den siste tiden beveget seg i retning av liberalisering, mens andre holder fast ved det strenge lovverket. I august stemte et knepent flertall mot legalisering av abort i Argentina.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!