-TRAGISK:  Dette er tragiske nyheter, og alle oss ved fondet er knust, sier IMF-sjef Christine Lagarde i en uttalelse. Foto: REUTERS/Stephen Jaffe/IMF/Scanpix
-TRAGISK: Dette er tragiske nyheter, og alle oss ved fondet er knust, sier IMF-sjef Christine Lagarde i en uttalelse. Foto: REUTERS/Stephen Jaffe/IMF/ScanpixVis mer

IMF- og FN-topp blant utlendinger drept i Kabul- angrep

13 av de drepte skal være utlendinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det internasjonale pengefondets (IMF) representant i Afghanistan var blant de minst 16 som ble drept i bombeangrepet i Kabul i går.

Den 60 år gamle libaneseren Wabel Abdallah har ledet IMFs kontor i den afghanske hovedstaden siden 2008.

- Dette er tragiske nyheter, og alle oss ved fondet er knust, sier IMF-sjef Christine Lagarde i en uttalelse fredag kveld.

FN opplyser at de har fire ansatte de ikke får kontakt med etter bombeangrepet. Det britiske utenriksdepartementet bekrefter at en brite ble drept.

- Tre FN-ansatte og noen fra andre internasjonale organisasjoner er bekreftet døde. Slike målrettede angrep mot sivile er fullstendig uakseptabelt og er et opplagt brudd på internasjonal humanitærrett, sier FN-talsmann Farhan Haq til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge NRK ble en danske drept i angrepet mot restauranten i Kabul. Det bekrefter det danske utenriksdepartementet overfor nyhetsbyrået Ritzau. Dansken jobbet for den europeiske politiorganisasjonen EUPOL.

Selvmordsangrep Tre personer sto bak angrepet mot restauranten Taverna du Liban, som ligger i ambassadestrøket i Kabul og ikke langt fra den norske ambassaden. Før selvmordsbomberen sprengte seg, skal en eller to personer ha kommet seg inn i restauranten og begynt å skyte.

- Det var tre angripere. Alle er drept, opplyser Kabuls politisjef Mohammad Zahir.

- 13 utlendinger og tre afghanere ble drept i angrepet, legger han til.

Etter bombeangrepet rykket elitesoldater ut for å stenge av området mens det fortsatt ble avfyrt skudd. Norske spesialsoldater deltok i aksjonen fordi de veileder opp det afghanske politiets antiterrorenhet Crises Response Unit (CRU).

- Noen norske mentorer er med på oppdrag og underveis i operasjonene som CRU rykker ut på, sier major og pressetalsmann Eystein Kvarving i Forsvaret til NTB.

Populær restaurant Ingen ansatte ved den norske ambassaden er kommet til skade, opplyser Utenriksdepartementet til NTB.

- Norge fordømmer terroraksjonen i Kabul på det sterkeste. Våre tanker går til de mange berørte og deres pårørende, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en uttalelse.

Taliban har tatt på seg skylden for angrepet, og en talsperson for Taliban sier at flesteparten av de drepte utlendingene er tyskere.

Restauranten der angriperne slo til, er populær blant ambassadeansatte og andre utlendinger som jobber i Afghanistan. Mange velstående afghanere bor også i området.

Restauranten hadde blant annet væpnede vakter, og gjestene må gjennom minst to ståldører for å komme inn i lokalene.

- Jeg satt med vennene mine på kjøkkenet da det eksploderte og røyken fylte kjøkkenet, fortalte kebabkokken Abdul Majid til AFP samtidig som han ble behandlet for beinbrudd på et sykehus i nærheten.

(NTB)

SKADD: En skadd mann geleides bort fra åstedet av afghanske sikkerhetsstyrker. Foto: Massoud Hossaini / AP / NTB Scanpix
SKADD: En skadd mann geleides bort fra åstedet av afghanske sikkerhetsstyrker. Foto: Massoud Hossaini / AP / NTB Scanpix Vis mer