IMF advarer mot global kollaps

- Dette er sannhetens øyeblikk, sier Gordon Brown. I dag møtes Europas ledere for å finne en løsning på finanskrisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det internasjonale pengefondet (IMF) vil bidra med lån til land som trenger hjelp til å komme seg gjennom finanskrisen.

- IMF tar i bruk kriseprosedyrene sine og vil stille betydelige midler til rådighet for å hjelpe medlemsland med å komme seg gjennom krisen, opplyste fondet i en pressemelding.

- Verdens finanssystem står på kanten av systemisk kollaps, sier IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn ifølge BBC News.

Strauss-Kahn understreket like fullt at det var viktig ikke å glemme de fattigste landene som også sliter under matkrisen, skriver Economic Times.

- Vi er inne i en stor krise, men glem ikke den andre krisen, sa IMF-sjefen.

- Sannhetens øyeblikk

I dag møtes den britiske statsministeren Gordon Brown og euro-landenes statsoverhoder i Paris for å finne en vei ut av det økonomiske uføret.

- For Europa, (...) er dette sannhetens øyeblikk. Intet land, selv ikke det største, kan klare å komme seg gjennom en tid som dette på egen hånd. Vi er sammen om dette, og vi må stå sammen for å finne en løsning, skriver Brown i Sunday Mirror.

SENTRALBANKEN KOMMER DE BRITISKE BANKENE TIL UNNSETNING: Det er imidlertid ikke alle som er like fornøyd med at staten bruker milliarder på å redde banker. Her fra en demonstrasjon utenfor Den britiske sentralbanken på fredag. Foto: SANG TAN/AP/SCANPIX
SENTRALBANKEN KOMMER DE BRITISKE BANKENE TIL UNNSETNING: Det er imidlertid ikke alle som er like fornøyd med at staten bruker milliarder på å redde banker. Her fra en demonstrasjon utenfor Den britiske sentralbanken på fredag. Foto: SANG TAN/AP/SCANPIX Vis mer

Han mener andre land bør følge Storbritannias eksempel.

- I byene og landsbyene jeg har besøkt, har jeg sett en rolig, bestemt britisk ånd. Selv om denne finanskrisen begynte i Amerika, er det Storbritannia som vil vise veien ut av krisen, sier statsministeren.

Historisk redningspakke

Og det blir ingen blåmandag på britiske bankkunder. Ifølge Sunday Times, kommer britiske myndigheter til å lansere den største redningspakken i landets historie.

Den britiske staten skal spytte i hele 35 milliarder pund, eller 372 milliarder kroner, i kassen til de fire storbankene Halifax Bank of Scotland (HBOS), Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB og Barclays.

Sentralbanksjefen Mervyn King har gitt bankene mer enn de trengte akkurat nå, slik at de kan klare seg gjennom en resesjon. De fire bankene vil også bli lovet tilgang på ytterligere 75 milliarder pund, eller 801 milliarder kroner.

Den britiske regjeringen er villig til å sprøyte inn store mengder pund i de fire store bankene for å unngå lignende scener som i fjor, da tusenvis av desperate kunder strømmet til Northern Rock for å ta ut sparepengene sine før banken gikk fallitt.

IMF advarer mot global kollaps