BOLIGKRAKK: Det internasjonale pengefondet (IMF) mener det er fare for et internasjonalt boligkrakk etter at prisene har steget kraftig i mange land. Norge nevnes spesielt i IMFs advarsel.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BOLIGKRAKK: Det internasjonale pengefondet (IMF) mener det er fare for et internasjonalt boligkrakk etter at prisene har steget kraftig i mange land. Norge nevnes spesielt i IMFs advarsel. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

IMF frykter internasjonalt boligkrakk

Norge nevnes spesielt i IMFs advarsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det internasjonale pengefondet (IMF) mener det er fare for et internasjonalt boligkrakk etter at prisene har steget kraftig i mange land. Norge nevnes spesielt i IMFs advarsel.

Ifølge avisa Financial Times mener pengefondet at de høye boligprisene i mange land har utviklet seg til en alvorlig trussel mot den økonomiske stabiliteten.

Mange steder er boligprisene betydelig høyere enn det som tidligere har vært normalt når de ses i forhold til inntekt og leiepriser.

- Dette er tilfelle blant annet i Australia, Belgia, Canada, Norge og Sverige, sa IMFs visedirektør Min Zhu i en uttalelse som ble offentliggjort onsdag.

Han mener myndighetene må ta i bruk et bredt spekter av virkemidler for å stanse prisveksten. Høyere krav til egenkapital og høyere kapitalkrav for bankene er aktuelle tiltak, ifølge Zhu.

En av årsakene til de økende boligprisene er de kraftige rentekuttene i mange land i kjølvannet av finanskrisen. Mens prisene i noen land falt kraftig som følge av krisen, har de fortsatt å stige en rekke andre steder.

(NTB)