Norsk økonomi

IMF: Høy gjeld i husholdningene utgjør en risiko for norsk økonomi

Finansminister Siv Jensen og IMF holdt pressekonferanse om tilstanden i norsk økonomi.

ØKONOMI: Finansminister Siv Jensen (Frp) snakker med statsminister Erna Solberg (H) på benken. Bildet ble tatt i forbindelse en pressekonferanse om klimagassutslippstall 29. mars. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ØKONOMI: Finansminister Siv Jensen (Frp) snakker med statsminister Erna Solberg (H) på benken. Bildet ble tatt i forbindelse en pressekonferanse om klimagassutslippstall 29. mars. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Finansminister Siv Jensen har fått overlevert Det internasjonale valutafondets (IMF) uttalelse om norsk økonomi og økonomisk politikk. I den forbindelse vil Jensen holde pressekonferanse.

Høy gjeld i husholdningene utgjør en risiko for norsk økonomi, mener Det internasjonale pengefondet. På lengre sikt er det en aldrende befolkning som bekymrer.

- Norge har et stort oljefond, hvor man kan bruke penger på alt. Vel, det er ikke helt sant. Pensjonsfondet er stort. Det er ikke nok til å finansiere samtlige av framtidas prosjekter, sier Jacques Miniane, sjef for vurderingen i IMF.

2,5 prosent vekst

Han roser regjeringen for å ikke bruke altfor mye oljepenger i nasjonalbudsjettet og mener at det er riktig at man ikke bruker mer enn nødvendig.

0SLO 20180607.
IMFs sjef for vurderingen av Norges økonomi Jacques Miniane (t.h.) og finansminister Siv Jensen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
0SLO 20180607. IMFs sjef for vurderingen av Norges økonomi Jacques Miniane (t.h.) og finansminister Siv Jensen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

MF anslår at BNP-veksten vil ligge på 2,5 prosent i år og neste år, og mener Norge er nær full sysselsetting etter en periode med økt arbeidsledighet som følge av oljeprisfallet i 2014 og den påfølgende krisen. Det kommer fram i den årlige gjennomgangen Det internasjonale pengefondet (IMF) gjør av norsk økonomi.

- Norges pensjonsfond er stort ut fra internasjonale standarder, men det er ikke nok til å slappe av.

Boligpriser

Fondet påpeker imidlertid at høye og fortsatt voksende boligpriser, kombinert med høy gjeld i husholdningene, utgjør en risiko for den videre utviklingen. IMF mener derfor regjeringen må fortsette å sette inn tiltak for å dempe presset i boligmarkedet. Det gjelder blant annet boliglånsforskriften, som setter begrensninger på hvor mye folk kan få i lån ut fra inntekt og andel av boligens verdi, opplyser Finansdepartementet.

- Jeg deler IMF-delegasjonens syn på at høy gjeld i husholdningene utgjør en risiko for den finansielle stabiliteten, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Regjeringen skriver på sine nettsider at en delegasjon fra IMF har hatt møter med relevante myndigheter og observatører i Oslo. Besøket er en del av IMFs bilaterale overvåkning av Norge.

IMF gjennomfører jevnlig vurderinger av den økonomiske utviklingen for alle sine medlemsland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer