IMF-rapport: Norge har økt subsidiene til fossil energi

- Dette viser at Erna Solberg omgir seg med flotte ord, men ikke leverer i praksis.

MER PENGER: For to år siden var Norges subsidier til fossil energi på 778 dollar per innbygger. Når har det steget til 890 dollar per innbygger, og totalt utgjør de årlige subsidiene i Norge 30 milliarder kroner. Her er Erna Solberg på offisiell åpning av Gudrun-plattformen i Nordsjøen for ett år siden. Foto: Harald Pettersen / Statoil / NTB scanpix
MER PENGER: For to år siden var Norges subsidier til fossil energi på 778 dollar per innbygger. Når har det steget til 890 dollar per innbygger, og totalt utgjør de årlige subsidiene i Norge 30 milliarder kroner. Her er Erna Solberg på offisiell åpning av Gudrun-plattformen i Nordsjøen for ett år siden. Foto: Harald Pettersen / Statoil / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): - Politikerne er ekstremt gode på å snakke om omstilling og klimaansavar, men de putter ikke penger bak ordene, sier generalsekretær i WWF Norge, Nina Jensen.

I løpet av Høyres valgkampåpning i Lofoten og Vesterålen for to uker siden, brukte Erna Solberg mye tid på å snakke om det grønne skiftet, økonomisk omstilling og viktigheten av å utvikle nye næringer.

- Jeg er bekymret for at vi ikke klarer å skape en mer robust norsk økonomi som er mindre oljeavhengig, sa Erna Solberg til Dagbladet da hun åpnet kommunevalgkampen i Lofoten i starten av august.

- Flotte ord, lite handling Men ferske tall fra IMF (Det internasjonale pengefondet), tyder på at ting ikke går i riktig retning. Ifølge IMF bruker nå Norge 30 milliarder kroner i året på å subsidiere fossil energi. Vel så interessant som størrelsen på tallet, er utviklingen de siste årene.

IMF-statistikken viser nemlig at Norge subsidierer mer penger per innbygger i år, enn i 2013. For to år siden var subsidiene på  778 dollar per innbygger, mens det i 2015 hadde steget til 890 dollar per innbygger.

IMF beregner at ved å kutte disse subsidiene, så vil det redusere karbonutslipp med hele 20 prosent.

- Dette viser at Erna Solberg omgir seg med flotte ord, men ikke leverer i praksis. Offensive valgkamputspill må følges opp med praktisk politikk, og dette kan hun levere på umiddelbart, sier Jensen.

Tallene inkluderer både direkte bevilgninger over offentlige budsjetter og kostnader for samfunnet knyttet til fossil energibruk som ikke dekkes av prisen på fossil energi.

KRITISK: Nina Jensen, generalsekretær i WWF Norge, mener Erna Solberg omgir seg med flotte ord, men ikke leverer i praksis. Nå krever hun handling. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
KRITISK: Nina Jensen, generalsekretær i WWF Norge, mener Erna Solberg omgir seg med flotte ord, men ikke leverer i praksis. Nå krever hun handling. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet Vis mer

For Norges del regner IMF for eksempel med kostnader ved lokal luftforurensning på ca 8.6 milliarder kroner per år. Dette handler i stor grad om menneskers liv og helse.

- Ganske dårlige Nylig etterlyste Karl Erik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass, tiltak fra staten for å kunne øke utvinningsgraden. Erna Solberg lovte ingenting, men nå får hun altså kjeft fra miljøvernere for subsidiere nordmenns fossile energibruk.

Bellona-leder Frederic Hauge er ikke nådig med Solbergs klimapolitikk.

- Vi løper rundt i internasjonale sammenhenger og sier at vi skal slutte med oljesubsidier, men ganske dårlige på det selv. Det er fastlandsindustrien vi trenger i framtiden, og vi må flytte virkemidler vekk fra næringer vi ikke skal ha.

- Uholdbar risiko I tillegg til de 30 milliardene som IMF har regnet ut, kommer det WWF beskriver som indirekte subsidier i høyrisiko områder:

- Regjeringen gambler med 126 milliarder av skattebetalernes kroner og tar en uholdbar miljørisiko med letelisenser nord i Barentshavet sørøst, sier Jensen, og setter opp følgende regnestykke for 23. konsesjonrunde:

• Gjennomsnittlig kostnad per letebrønn var 600 millioner kroner i 2013. Av denne kostnaden dekker staten 78 prosent. Samfunnet subsidierer altså hver letebrønn med omtrent 500 millioner kroner.

• Dersom fem letebrønner per blokk utvikles for utvinning, blir det over 2,3 milliarder kroner per blokk.

• Til sammen, for de 54 blokkene i konsesjonsrunden, tilsvarer det indirekte subsidier på 126 milliarder kroner.

- FLYTT PENGENE: Bellona-leder Frederic Hauge mener Norge må flytte virkemidler vekk fra næringer vi ikke skal ha, som oljeindustrien, og over til fastlandsindustrien.
- FLYTT PENGENE: Bellona-leder Frederic Hauge mener Norge må flytte virkemidler vekk fra næringer vi ikke skal ha, som oljeindustrien, og over til fastlandsindustrien. Vis mer

- Denne summen vil ikke framkomme som utgiftspost i statsbudsjettet, men som redusert inntekt til Oljefondet, sier Jensen.

Frederic Hauge går enda lenger:

- 23. konsesjonsrunde er en gigantisk oljesubsidie som kommer til å koste norsk samfunn 200 milliarder kroner, sier han.

Uenig i begrep Olje- og energiminister Tord Lien er ikke enig i IMFs begrepbruk, og mener Hauge og Jensen bommer i sin kritikk.

- IMF har sett på total bruk av hydrokarbon, både produksjon, men aller mest bruk, og sier at dette er subsidiert. Du kan gjerne kalle det subsidier, men mange økonomer ville vært uenig i det. Når det gjelder oljeproduksjon på norsk sokkel er den ikke subsidiert, den er tvert i mot tungt beskattet.

- Men også der subsidierer dere blant annet oljeleting som ikke resulterer i funn?

- Det stemmer at vi har en leterefusjonsordning for å øke leteaktiviteten og mangfoldet på sokkelen. Men de fleste større selskapene nyter ikke godt av dette.

- Styrker andre næringer - Men når vi ser at subsidiene øker, går vi da i riktig retning med tanke på Solbergs mål om omstilling?

- Det er ingen automatikk at andre næringer styrkes hvis oljenæringen legges ned. Det er liten tvil om at regjeringen legger til rette for vekst i mange andre næringer. Samtidig er regjeringen opptatt av å opprettholde kompetansen og kapasiteten i den viktige oljenæringen.

UENIG: Olje- og energiminister Tord Lien er ikke enig i IMFs begrepbruk, og mener Hauge og Jensen bommer i sin kritikk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UENIG: Olje- og energiminister Tord Lien er ikke enig i IMFs begrepbruk, og mener Hauge og Jensen bommer i sin kritikk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Når det gjelder Hauges angrep, så rister Lien på hodet.

- Vi har gått til valg på at vi skal videreutvikle en industri som er så viktig for så mange, så Hauge burde ikke være overrasket over at vi ikke deler samme holdning som ham.