IMF-sjef utelukker ikke krakk

Sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Horst Köhler, utelukker ikke en resesjon i USA som kan spre seg til resten av verden. Samtidig er det i formiddag nye, kraftige fall på Europas børser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ledende børsindeksene er ned mellom 2 og 2,5 prosent et par timer etter åpning. Helsinki fører an med nedgang på 3,7 prosent, mens Totalindeksen ved Oslo Børs har falt 1,8 prosent, én time etter at handelen startet der.

IMF-sjefen sier i et intervju med den tyske avisa Die Zeit at han ikke kan utelukke muligheten for en forlenget amerikansk resesjon, som i sin tur kan utløse en krise for verdensøkonomien.

"Ich kann ein solches Krisenszenario nicht prinzipiell ausschließen. Der Wahrscheinlichkeit für eine derartige Entwicklung und weltweite Krise würde ich jedoch weniger als 25 Prozent geben", sier Köhler.

For de mindre tyskkyndige: Köhler mener at sannsynligheten for en verdensomspennende krise er mindre enn 25 prosent.

Forøvrig innrømmet også den europeiske sentralbanksjefen, Wim Duisenberg, i går at oppbremsingen i USA er kraftigere enn ventet. Duisenberg mener likevel at Europa kommer til å styre unna den verste effekten.

- Nedgangen i USA kan bli mer alvorlig enn tidligere antatt. Det vil ha implikasjoner for veksten i verdensøkonomien og dermed også i euro-sonen, uttalte sentralbanksjef Wim Duisenberg i en tale i går ettermiddag, ifølge Bloomberg News.

IMF-sjefen bekrefter at IMF vil redusere sine vekstanslag for året fra 4,2 til 3,4 prosent. Til sammenligning vokste verdensøkonomien i fjor med 4,8 prosent.

Dagbladet.no/Finanskanalen.no