Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IMF utsatt for alvorlig dataangrep

Ifølge kilder i fondet er det trolig en stat som står bak angrepet.

Alvorlig: Det internasjonale pengefondet har blitt utsatt for et dataangrep. Kilder sier det startet allerede før 14 mai. Foto: Scanpix
Alvorlig: Det internasjonale pengefondet har blitt utsatt for et dataangrep. Kilder sier det startet allerede før 14 mai. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere kilder med kjennskap til saken sier angrepet mot Det internasjonale pengefondet er både avansert og alvorlig, skriver The New York Times. Ifølge én kilde startet angrepet allerede før IMFs generaldirektør Dominique Strauss-Kahn ble pågrepet den 14. mai i år.

IMFs styre ble orientert om dataangrepet onsdag denne uka, skriver The New York Times.

IMFs pressetalsmann David Hawley bekrefter at saken nå er under etterforskning. Han understreker at IMF fortsatt er i full drift.

Mistenker stat Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg sier kilder i fondet at en utenlandsk regjering er mistenkt for å stå bak dataangrepet. E-poster og andre dokumenter skal ifølge Bloombergs kilde ha gått tapt som følge av datainnbruddet.

Tom Kellerman, en datasikkerhetsekspert med bakgrunn fra IMF og Verdensbanken, sier til nyhetsbyrået Reuters at målet med angrepet har vært å få installert programvare som ville gitt den utenlandske regjeringen tilgang til IMFs datasystemer. Ifølge ham var angrepet målrettet.

- Koden var utviklet spesielt for dette formålet, sier han.

Det er foreløpig ikke offentlig kjent hvilket lands regjering som er mistenkt for å stå bak dataangrepet.

Kutter forbindelsen Verdensbanken, IMFs søsterorganisasjon, har nå kuttet nettverksforbindelsen til fondet som en sikkerhetsforanstaltning.

- Verdensbanken, som enhver annen større organisasjon, er i økende grad bevisst på mulige trusler mot våre informasjonssystemer, og vi arbeider kontinuerlig for å forbedre sikkerheten, sier pressetalsmann Rick Mills.

Også IMFs ansatte er bedt om å vise årvåkenhet, skriver Bloomberg.

I et internt notat til de ansatte bekrefter IMF ifølge Bloomberg at det er oppdaget mistenkelige filoverføringer, og at det er fastslått at en datamaskin er blitt infisert og benyttet til å skaffe tilgang til fondets datasystemer.

Ifølge The New York Times har angriperne trolig skaffet seg tilgang til datasystemet ved hjelp av målrettet «phishing».

Økende trussel Dataangrepet mot IMF er en bekreftelse på at slike trusler er i ferd med å bli mer alvorlige. CIAs direktør Leon Panetta sa denne uka til Kongressen at et lammende dataangrep er en «reell mulighet» i USA. Ifølge ham kan slike angrep ramme kraftnett, sikkerhetssystemer, finanssystemer eller statlige nettverk.

For bare to uker siden ble det kjent at den amerikanske våpenprodusenten Lockheed Martin var blitt utsatt for et alvorlig dataangrep. I tillegg er Citigroup, Sony og Google nylig utsatt for dataangrep.

NTB