TURISTER: Island får mange turister på besøk for å se vulkanen Eyjafjallajockull sør på øya. Foto: VILHELM GUNNERSSON /EPA
TURISTER: Island får mange turister på besøk for å se vulkanen Eyjafjallajockull sør på øya. Foto: VILHELM GUNNERSSON /EPAVis mer

IMF vurderer lån til Island

Vurderer om blokkeringen av lån til sagaøya skal oppheves.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Det internasjonale pengefondet IMF er i ferd med å behandle om hvorvidt blokkeringen av et viktig lån til Island skal oppheves.

IMF behandler saken etter at Islands finansminister og økonomiminister møtte IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn i Washington i forrige uke. Temaet for møtet var forsinkelsene i IMFs hjelpepakke som følge av sammenbruddet i Icesave-avtalen med Nederland og Storbritannia.

Strauss-Khan instruerte deretter bankens ansatte om å jobbe sammen med islandske myndigheter slik at saken kan legges fram for IMFs styre for godkjenning. Styret skal blant annet vurdere om Island har møtt betingelsene for lånepakken, opplyste IMFs pressetalsmann Gerry Rice torsdag.

- Våre ansattes foreløpige vurdering er at disse betingelsene er innfridd, sier Rice.

IMF-styret, der også Storbritannia og Nederland sitter, har til nå nektet å utbetale lånet så lenge en avtale om å betale kompensasjon for tapene som britiske og nederlandske bankkunder led da den islandske nettbanken Icesave gikk over ende, ikke er på plass.

Island har fått godkjent et lån på 2,1 milliarder dollar fra IMF, men bare halvparten er blitt utbetalt. Islandske myndigheter har advart om at dersom resten av lånet fortsatt blir blokkert, kan landet komme til å synke enda dypere ned i resesjon i år. (©NTB)