Coronavirus

Immuniteten kan vare i årevis

Immuniteten mot coronavirus kan vare i årevis, ifølge ny forskning.

VAKSINETEST: Den siste tida er det kommet gode resultater fra vaksinene mot coronavirus. Foto: University of Maryland School of Medicine / AP / NTB
VAKSINETEST: Den siste tida er det kommet gode resultater fra vaksinene mot coronavirus. Foto: University of Maryland School of Medicine / AP / NTB Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Fortsatt er det stor usikkerhet om hvor lenge folk forblir immune mot coronaviruset etter å ha vært smittet. En ny studie kan imidlertid være særdeles godt nytt.

Åtte måneder etter infeksjonen har folk som ble friske igjen, fortsatt tilstrekkelig med immunceller til å holde viruset unna og unngå sykdom, ifølge nye data.

- I mange år

Studien fra La Jolla Institute of Immunology er publisert på nettet, men er ennå ikke fagfellevurdert av andre forskere. Dermed er det fortsatt for tidlig å slippe jubelen helt løs.

Den foreløpige studien viser imidlertid at mengden immunceller reduseres sakte på kort sikt. Det kan bety at cellene vil forbli i kroppen i lang, lang tid.

- Denne mengden minne vil sannsynligvis forhindre at et stort flertall av folk ender på sykehus med alvorlig sykdom i mange år, sier virolog Shane Scrotty, som er medforfatter på studien, til New York Times.

Funnene er trolig en lettelse for eksperter som har vært bekymret for at immuniteten mot covid-19 bare varer i kort tid, og at det derfor kan være nødvendig å gjenta vaksineringen gang på gang for å få pandemien under kontroll.

VELDIG TRIST: Camilla Stoltenberg kommenterte dødsfallet ved Haukeland sykehus der et barn var innlagt med coronaviruset. Video Dagbladet TV Vis mer

Liknende funn

Funnene likner også på nye funn som viser at overlevende etter SARS - et annet coronavirus - fortsatt har en del immunceller 17 år seinere. Forrige uke kom også en annen studie som viser at folk som er blitt friske igjen etter coronasmitte, har sterke immunceller som beskytter selv i tilfeller der det ikke er mulig å oppdage antistoffer.

- Disse studiene tegner det samme bildet, som er at så snart du kommer deg forbi de første kritiske ukene, er resten av responsen ganske konvensjonell, sier immunologen Deepta Bhattacharya ved University of Arizona til New York Times.

Fortsatt er det imidlertid svært vanskelig å anslå hvor lenge immuniteten varer, men forskerne tror den kan være langvarig.

- Jeg tror ikke det er en urimelig prediksjon at disse immunminne-komponentene vil vare i årevis, sier Bhattacharya.

En liten gruppe av de smittede i den nye studien hadde ikke en langvarig immunitet. Det kan skyldes at de er blitt utsatt for en mindre mengde av coronaviruset. Ifølge immunologen Jennifer Gommerman ved University of Toronto kan det imidlertid være mulig å utjevne individuelle forskjeller gjennom vaksinering.

Antistoffer forsvinner

De siste månedene har det kommet forskningsrapporter om at antistoffene i kroppen ser ut til å forsvinne i løpet av noen få måneder, og at dette kan gjøre folk utsatt for smitte igjen. Blant annet viste en omfattende REACT-2-studie, som britiske forskere ved Imperial College London står bak, kommer det fram at folk som er smittet av coronaviruset ser ut til å miste antistoffene langt raskere enn tidligere antatt.

En studie som ble ledet av Jeffrey Shaman ved Columbia University, viste at immuniteten kunne forsvinne raskt og føre til en ny infeksjon innen det var gått ett år.

- Det vi må tenke på, er også hvorvidt en ny infeksjon gir grunn til bekymring. Så det å se beviser for at vi har en slik robust respons i dette tidsperspektivet, er veldig oppmuntrende, sier Shaman til New York Times om den nye studien fra La Jolla.

Han påpeker også at det ser ut til at personer som tidligere har vært smittet og blir smittet av coronaviruset på nytt, ser ut til å forekomme sjelden.

CORONAVAKSINE: Det europeiske smittevernbyrået starter nå godkjenningsprosessen av en tredje coronavaksine. Den nye vaksinen er produsert av det spanske firmaet Moderna Biotec. Vis mer

Selv om antistoffer er nødvendige for å hindre en ny infeksjon gjennom såkalt steriliserende immunitet, er det immuncellene som «husker» viruset som oftest er ansvarlig for å forhindre alvorlig sykdom.

- Steriliserende immunitet skjer ikke veldig ofte. Det er ikke normen, forklarer immunologen Allessandro Sette ved La Jolla Institute of Immunologi og medforfatter på den nye studien til New York Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer