Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Immunitets-funn skremmer forskere

En ny studie viser at immuniteten forsvinner igjen etter bare et par måneder.

TESTER: Helsepersonell utfører coronatester utenfor legevakta i Oslo. Illustrasjonsfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TESTER: Helsepersonell utfører coronatester utenfor legevakta i Oslo. Illustrasjonsfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

10 til 15 dager etter at man får corona-symptomer, kan legene finne antistoffer i blodet til de aller fleste. Det skriver britiske forskere i en ny studie.

Men siden viruset fremdeles er relativt nytt, er det uklart hvor lenge antistoffene blir i kroppen.

- Det er uklart hvor lenge disse antistoffene opprettholdes og hvorvidt de beskytter mot reinfeksjon, skriver forskerne i studien, som foreløpig ikke er fagfellevurdert.

En av forskerne bak studien, er Katie Doores ved det svært anerkjente King's College i London.

- Folk produserer en rimelig antistoff-reaksjon til viruset, men det avtar over en kort tidsperiode, og avhenger av hvor høy antivirustoppen din var. Det er den som bestemmer hvor lenge antistoffene blir værende, sier Doores til The Guardian.

REISERÅD: Frode Forland forklarer at vi åpner opp for land hvor smitterisikoen omtrent er den samme som i Norge. Reporter: Frode Andresen. Video: Celina Morken. Vis mer

Kan ha konsekvenser for vaksine

Funnet om at antistoffene blir borte raskere enn man trodde, kan få konsekvenser for både utviklingen av en vaksine.

- Infeksjon pleier å gi deg et bilde av det beste mulige utfallet for en antistoff-respons, så hvis infeksjonen gir deg antistoff-nivåer som forsvinner innen to til tre måneder, så vil potensielt vaksinen gjøre det samme, forklarer Doors.

- Folk kan komme til å trenge å forsterke vaksinene sine, og en dose er ikke sikkert at er nok, sier hun.

- Skremmende

Også en større spansk studie har funnet ut at graden av immunitet i samfunnet er lavere enn mange hadde håpet.

Det bekymrer den danske legen Christian Wejse.

- Det er nedtrykkende at et land som har vært så hardt rammet ikke har en høyere grad av immunitet, sier Wejse til den danske avisa Berlingske.

- At det tyder på at noen bare er immune i to måneder, er spesielt bekymringsfull. Jeg hadde håpet at det var lengre, sier han til avisa.

Selv om han hadde håpet at det skulle være lenger, er han likevel ikke overrasket.

- På en annen side burde det kanskje ikke komme som noen overraskelse, fordi det er jo det samme som vi ser fra forkjølelse, som også er et coronavirus. Det kjører jo nettopp hvert år, fordi immuniteten er dårlig. Det er skremmende fordi det åpner opp for at vi alle sammen kan bli rammet igjen. Det blir utfordrende, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!