Imperiet slår tilbake

Nå er det offisielt: Krigen mot Irak handler om en storstilt omorganisering i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅ er det ikke lenger bare høyreradikale maktdrømmer. Etter den siste talen til president George Bush handler Irak-felttoget ikke om brudd på FNs resolusjoner og produksjon av masseødeleggelsesvåpen, men om en storstilt politisk omorganisering av Midtøsten. Det er et prosjekt med lange tradisjoner. President Bush brukte ikke ord som verdensherredømme og imperium i The American Enterprise Institute, men sa at han handler på vegne av «Den siviliserte verden». Det er vel oss, det?

Da George Bush var presidentkandidat, anklaget han president Bill Clinton og visepresident Al Gore for å misbruke kamptrente amerikanske soldater til «nasjonsbygging» i Bosnia og Kosovo. Bush sa at amerikanske soldater bare skal brukes til å vinne kriger. Nå sier han at de amerikanske soldatene kommer til å bli stående i Irak, men ikke lenger enn «nødvendig». The New York Times slår fast at presidenten ikke har forberedt det amerikanske folk på omkostningene ved en okkupasjon som vil kreve en stor styrke og ta mange år. Men journalisten Patrick Tyler skriver at kildene hans forteller at presidenten «har det godt med den beslutningen han har fattet om å angripe Irak».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer