Implantat erstatter p-piller

Om en stund kan du kaste p-pillene og fjerne spiralen og likevel slippe uønsket graviditet i tre år av gangen. Forsøk med hormonimplantat i armen har gitt lovende resultater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Denne uka kan tyske kvinner stille seg i kø for å få operert inn en liten «hormonfabrikk» under huden. 2500 kvinner i flere land har forsøkt implantatet Implanon, og ingen av dem har blitt gravide.

Implanon inneholder hormonet etonogestrel, som undertrykker eggløsning og fortykker livmorhals og slimhinner. I hele tre år beskytter implantatet mot befruktning.

- Det blir en slags minipille lagt under huden, og den er like sikker som vanlige p-piller, sier produktsjef Sveinung Bakke i Organon Norge.

Organon i Nederland står bak hormonimplantatet Implanon, men også i Norge kan vi komme til å kunne velge denne prevensjonen om en stund.

- Vi vurderer å sende implantatet ut på det norske markedet, men har ennå ikke sendt noen søknad om det til myndighetene, sier Bakke i Organon til Dagbladet.no.

Implantatet er fire centimeter langt, og plasseres under huden med en kulepennliknende sprøyte. De som har prøvd implantatet, sier at de følte ubehag de første dagene og at hver armbevegelse var smertefull. Deretter blir brukerne vant til implantatet, og ifølge Der Spiegel ser kvinner det som en fordel at Implanon kan kjennes under huden. På den måten vet brukerne at det lett lar seg gjøre å fjerne implantatet når det blir aktuelt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.