Imponert Lindgren møtte Pippi og Emil

MODUM (Dagbladet): - Det er vanskelig for meg å dømme, fordi alt jeg har skrevet står meg så nært. Men min avdøde mann sa flere ganger til meg at mine Pippi-bøker var mye morsommere på norsk enn på svensk. Og kanskje hadde han rett, sier Astrid Lindgren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 27. november fyller mamma'n til Pippi, Emil og alle de andre figurene 90 år. I går ble det laget førbursdagselskap for henne, da ildsjelene bak Blaafarveværket innbød til høytidelig åpning av utstillingen «I Astrid Lindgrens verden» på Nyfossum gård. Og med hovedpersonen selv, mektig imponert, til stede.

Ydmyk

- Det er helt fantastisk, det Tone Sinding og Knut Rasmus Steinsvik har fått til her oppe rundt Blaafarveværket. Ikke bare utstillingen som er basert på mine bøker, men også de andre utstillingene som er åpnet nå i år, sier en entusiastisk Lindgren.

Hun er ydmyk når det kommer til utstillingen på Nyfossum, der hun får et hyggelig gjenmøte med sine nære venner Karlsson på taket, Pippi Langstrømpe og hesten «lille gubben», Emil i Lønneberget på plass i snekkerbua og Ronja Røverdatter, det store fine tuntreet fra Pippi-bøkene og mye, mye annet.

Alle fikk ros

- Det er jo litt av en ære, dette. Og selvfølgelig er jeg veldig imponert over denne fine utstillingen. Så for min egen del kan jeg ikke annet enn å håpe at denne helt enestående historien får lov å være til glede for barn og voksne i mange år framover, til det en dag kanskje raser sammen, sier hun.

Astrid Lindgren var i det hele tatt full av lovord i det fine sommerværet som kom sammen med åpningen av utstillingen. Blant annet fikk Minken Fosheim solide doser ros, etter at hun hadde lest en historie fra en av Pippi-bøkene og en liten stubb om Emil. De to har møtt hverandre flere ganger før. Blant annet laget Minken for noen år siden et TV-intervju med Astrid Lindgren.

Pippi til alle

Forleggeren Arne Damm, som har utgitt alle Astrid Lindgrens bøker i Norge siden krigen, er en nær venn av henne, og var selvsagt med til høytideligheten i Modum i går. Han sier:

- Helt fra vi ga ut de tre første Pippi-bøkene etter krigen, har det gått slag i slag. Pippi-bøkene har vi trykket utallige opplag av. Hver eneste generasjon som vokser opp skal åpenbart ha dem.

- Men også de andre bøkene til Astrid har vært umåtelig populære i Norge. Jeg aner ikke hvor store opplag det kan være snakk om. Men vi snakker om en forfatter som i flere årtier har vært selve grunnpilaren i vår forlagsvirksomhet, sier Damm.

Flere utstillinger

Ekteparet Tone Sinding og Kjell Rasmus Steinsvik, som eier og driver Blaafarveværket, Koboltgruvene og Nyfossum, strålte også om kapp med solen. De sier:

- Vi er umåtelig takknemlig for at Astrid Lindgren lot oss få gjøre dette. Hun kunne jo umulig vite resultatet.

I tillegg til Lindgren-utstillingen, vises i sommer utstillingen «Døderhultarn» i koboltgruvene, med arbeider av den svenske treskjæreren Axel Robert Petersson. På selve Blaafarveværket vises «Somrene på Skagen», med malerier av blant andre Frits Thaulow, Christian Krohg og Eilif Peterssen.