Imponert over norsk politi

De danske polititoppene som har besøkt Oslo fryktet det verste. Blod og uhemmet vold. Nå reiser de hjem til kommende EU-toppmøter - fulle av lovord om norsk politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danmark tar nå over formannskapet i EU, og forbereder seg på det verste. Den store testen er EU-toppmøtet i september.

- Vi er imponert over hvordan politiet i Oslo har håndtert planleggingen, gjennomføringen og dialogen med demonstrantene. Det er ikke vår oppgave å dele ut karakterer til Oslo-politiet, men vi er imponert!

Det sier de to danske politisjefene, politikommisær Lars Haugaard og visepolitikommisær Mogens Bjerrgaard, som de siste dagene har deltatt som observatører og fulgt Oslo-politiets arbeid med sikkerheten rundt Verdensbankens ABCDE-konferanse og de planlagte demonstrasjonene.

ALLEREDE i neste uke møtes finansministrene i EU i København. Møtet innledes i Tivoli, med en festmiddag søndag. Men det er ikke i neste uke danske myndigheter frykter uroligheter.

- I slutten av september arrangeres selve toppmøtet. Da kommer samtlige statsledere til København, sier politikommisær Lars Haugaard.

Og det er nettopp EU-toppmøtet som har ført til hektisk reisevirksomhet for dansk politi.

- Etter opptøyene Seattle, Praha, Göteborg, Genova og Barcelona kan vi nå konstatere at EU-møtet i Sevilla og Verdensbankens ABCDE-konferanse i Oslo hittil har foregått uten uroligheter, sier de to polititoppene.

VÅRT INNTRYKK er at politiet i Oslo har hatt litt kort tid til å planlegge. Med det som utgangspunkt, er det ingen tvil om at det er imponerende stykke politiarbeid våre norske kolleger har utført, sier Haugaard.

Visepolitikommissær Mogens Bjerrgaard peker på hvor omfattende planleggingen for et slikt arrangement er og må være.

- På noen få måneder har verneutstyr for tjenestemenn blitt skaffet, kjøretøy har blitt utrustet slik at politiet kunne håndtere uforutsette situasjoner, sier Mogens Bjerrgaard, som er visepolitikommisær for logistikkseksjonen i det danske politiet.

Lars Haugaard innrømmer at han trodde at det ville bli uroligheter i Oslo. Dansk, svensk og norsk politi samarbeider tett og utveksler etterretningsinformasjon.

Dagbladet er kjent med at politiet i de nordiske landene på forhånd hadde vurdert mulighetene for uroligheter under ABCDE-konferansen i Oslo som stor.

- Det er tydelig at det har vært en god dialog mellom politiet og demonstrantene. Etter vår oppfatning har politiet i Oslo lykkes maksimalt med sin taktikk. I enhver situasjon vil det være to parter. Her har det vært politi og demonstranter og det er åpenbart at dialogen har vært riktig, sier Lars Haugaard.

Strategien som politiet i Oslo har benyttet, vil være en vesentlig del av dansk politis planlegging før EU-toppmøtet i København i september. Oslo-politiet valgte å holde en lav profil under ABCDE-konferansen. Ytterst få uniformerte polititjenestemenn var synlig i gatene, men over 1000 tjenestemenn sto klare til å rykke ut.

- Det er ventet vel 20 000 demonstranter til København i slutten av september. Nå skal vi ta med oss hjem Oslo-politiets strategi. Den skal vi diskutere videre og så lage vår egen, sier Lars Haugaard.

Selv om de danske politisjefene er imponert over norsk politis strategi og gjennomføring av sikkerheten rundt ABCDE-konferansen og den store demonstrasjonen i Oslo mandag kveld, får også demonstrantene godord.

- Etter gateslag i flere storbyer ser vi også en ny holdning fra demonstrantene. De som står bak og arrangerer demonstrasjonene ønsker positiv omtale i media. Fokus har blitt flyttet fra vold og bråk til sak.

NORSK POLITI har brukt enorme ressurser på ABCDE-konferansen, om lag 1500 polititjenestemenn har vært i beredskap eller direkte involvert i planlegging og gjennomføring av politiets aksjon.

- I København i september har vi planlagt å bruke om lag 4000 tjenestemenn. Alt disponibelt mannskap vil bli satt inn, sier Haugaard.

Mens politiet i Oslo bare har hatt noen få måneder på å planlegge tiltak og strategi for demonstrasjonene, har danskene hatt nesten to år på seg.

- Vi har lært mye i Oslo, og vi er godt forberedt både til EUs finansministermøte til uken og det store møtet med EUs toppledere i september, konstaterer Haugaard og Bjerrgaard.

SLAPPER AV: Politiet er i beredskap, men slapper av på plenen ved Jordal Amfi i Oslo. Om lag 12 000 deltok i demonstrasjonene mot Verdensbanken. Politi og demonstranter var i kontinuerlig dialog. Etter hoveddemonstrasjonen mandag kveld skrøt politiet og demonstrantene av hverandre.