Importerer Amerika

Foreløpig er Carl I. Hagen fødselshjelper og mulig budsjettkamerat. Men hva skjer hvis han virkelig får makt- etter 2005, for eksempel?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET KAN SE UT som om Carl I. Hagens store politiske prosjekt er å amerikanisere Norge. Hvis han får makt i norsk politikk, vil den økonomiske, politiske og kulturelle avstanden mellom Norge og USA reduseres raskt. Carl I. Hagen får drahjelp av globaliseringen som gjør Atlanteren stadig mindre. Jeg tror ikke Carl I. Hagen går rundt med en hemmelig drøm om å være amerikaner. Han tok sine studieår i England og jobbet for det multinasjonale firmaet Tate & Lyle, som har hovedkontor i London. Og han ferierer i Spania. Vi har aldri sett ham med cowboyhatt og boots, eller i rødrutete flanellsskjorter som Haakon Lie. Han har ikke flagret med amerikanske symboler.

MEN HAGEN forfekter en politikk som appellerer til norskamerikaneren i oss, og som, dersom han får viljen sin, vil gjøre oss mer amerikanske, på godt og vondt. Både demokrater og republikanere ville nikket gjenkjennende til Frp's prinsipprogram og til partiets alternative budsjettforslag. De ville også dratt kjensel på effekter i Frp's tidligere valgkamper. Carl I. Hagen var den første som drev amerikansk valgkamp i Norge. Han var også den første virkelig store tv-politiker, som kommuniserte med massene, og som lenge klarte seg uten et velfungerende partiapparat. Nå er han den fremste partibyggeren i Norge, selv om partiapparatet fungerer mer som en kampanjeorganisasjon enn som et politisk verksted. Skjønt hvem vet hva de holder på med i Frp's fylkeslag? Til helga skal de i hvert fall gi Hagen råd om hvorvidt han skal bøye seg eller ikke for et eventuelt kabinettsspørsmål fra Kjell Magne Bondevik. Fordi Hagen har bedt dem om det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer