- Importerte store mengder narkotika til Europa

Politimyndigheter i 15 land og Europol slo til mot stor internasjonal narkobande.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter en to år lang etterforskning av Europol og politimyndigheter fra 15 ulike land, vil nå mistenkte fra en stor internasjonal narkobande stilles for retten i Bonn i Tyskland.  

Ifølge Europol drev det kriminelle nettverket med syntetisk narkotikaproduksjon i Nederland, import av kokain fra Sør-Amerika og narkotikahandel av ulike stoffer i Europa og blant annet Russland.  

Latvisk bandeSommeren 2008 ble tyske etterforskere oppmerksomme på at en 57 år gammel forretningsmann hadde kontakt med en latvisk bande.   Flere av hans møter med dem ble overvåket i Bonn, Rhein-Seig-distriktet, Cologne, Riga og i Nederland.  

Ved hjelp av amerikanske, belgiske og spanske myndigheter kunne tyske etterforskere slå fast at 57-åringen var deleier og kaptein på et skip kalt «Hiqe». Ifølge Europol er båten involvert i leveranse av 1,2 tonn kokain fra Sør-Amerika til Spania i midten av 2007. Fra Spania smuglet nettverket narkotika til Belgia, Nederland og Latvia.  

I august 2008 ble en smugler tatt med 15 kilo ecstasypiller i Frankfurt. Han skal ha gjort flere ecstasy- og kokainleveranser i perioden 2006 til 2008 fra Nederland til Latvia via Tyskland, Polen og Litauen, ifølge Europol. Det ble seinere avdekket at samme smugler var ansvarlig for smugling av rundt 750 000 piller og 15 kilo kokain til de baltiske landene i denne perioden.   I januar 2009 ble en gruppe mistenkt for å ha nær tilknytning med mistenkte narkotikabaroner i Ecuador og Peru.

Etter at Europol ble tilknyttet etterforskningen ble det klart at den hovedmistenkte 57-åringen ikke bare sto bak smuglingen av 1,2 tonn kokain i 2007, men også et møte på sjøen utenfor kysten av Vest-Afrika mellom 57-åringens Hiqe og skipet Junior.  

På grunn av forsinkelser ble handelen stoppet og Hiqe dro av gårde. Junior ble seinere raidet av den franske kystvakta, som tok beslag i 3,2 tonn kokain og arresterte besetningen.  

Ble kalt «admiral»Europol kjenner til at flere medlemmer av det kriminelle nettverket hadde et møte i Cologne i mars 2009 for å diskutere smuglingen av kokain fra Ecuador til Europa. En av ideene var å skjule kokainen ved å oppløse den i frakt av sirup, som igjen kunne bli konvertert tilbake til kokain ved et laboratorium i Europa.  

Like etterpå, i mai samme år, ble en rekke personer pågrepet i Ecuador. Politiet beslagla en konteiner fylt med 600 kanner med sirup, som veide 22 tonn. Sirupen testet positivt for kokain.  Blant de pågrepne er en 49 år gammel latvier, en ukrainer og to ecuadorske menn. 

- Vi tror han (49-åringen, red.adm.) er leder av den latviske gruppen. Han var medeier av Hiqe og ble kalt for «Admiral» av de andre arresterte. Han var også i nær kontakt med den hovedmistenkte kapteinen (57-åringen fra Tyskland, red.adm), sier etterforskningsleder Rainer Bell i granskningsgruppen «Anker».

Den hovedmistenkte vil sammen med to latviere møte i retten i Bonn neste måned, ifølge Europol.  

Den samme banden ble også tatt av islandske myndigheter for forsøk på smugling av store mengder amfetamin og tusener av ecstasytabletter i april 2009.

Ifølge den regionale avisa Kölnische Rundschau har politiet beslaglagt kontanter, verdisaker og aksjer i eiendom og selskaper på over 300 000 euro. Båten Hiqe er trolig verdt 200 000 euro, og under politiets kontroll i en havn nord i Spania.