Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Imran Khan leder valget i Pakistan

Valgresultatet er først ventet mot kvelden.

LEDER VALGET: Cricketlegenden Imran Khan og hans parti Pakistan Tehreek-e-Insaf ligger an til å kunne overta regjeringsmakten i Pakistan, men resultatet fra onsdagens valg lar foreløpig vente på seg. Foto: AP / NTB scanpix.
LEDER VALGET: Cricketlegenden Imran Khan og hans parti Pakistan Tehreek-e-Insaf ligger an til å kunne overta regjeringsmakten i Pakistan, men resultatet fra onsdagens valg lar foreløpig vente på seg. Foto: AP / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mediene viser til ubekreftede resultater fra opptellingen.

Den pakistanske avisen Dawn skriver at på tross av ledelsen har verken Khan eller noen andre fra partiet så langt kommet med noen offentlig uttalelse.

Torsdag morgen opplyser Pakistans valgkommisjon at resultatet etter valget onsdag ikke vil være klart før mot kvelden lokal tid.

Tekniske problemer

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er stemmeopptellingen forsinket på grunn av tekniske problemer og stemmene blir nå telt opp manuelt.

Khans tilhengere tok likevel til gatene for å feire.

Lokale medier melder at Khan ifølge de ubekreftede resultatene ligger an til å få minst 100 seter i nasjonalforsamlingen.

Et parti må få minst 137 seter for å ha flertall til å kunne danne regjering. Analytikere mener imidlertid en koalisjonsregjering er mer sannsynlig.

VALG: Den nasjonale valgkommisjonen i Pakistan har foreløpig ikke opplyst hvor mange av landets nærmere 106 millioner stemmeberettigede som deltok i onsdagens valg. Foto: AP / NTB scanpix.
VALG: Den nasjonale valgkommisjonen i Pakistan har foreløpig ikke opplyst hvor mange av landets nærmere 106 millioner stemmeberettigede som deltok i onsdagens valg. Foto: AP / NTB scanpix. Vis mer

Avviser resultatet

PTIs rival, regjeringspartiet Pakistan Muslim League (Nawaz) (PMLN) og Shahbaz Sharif, har allerede avvist resultatet. Dette fører til frykt for at det vil ta unødvendig lang tid før en ny regjering er på plass etter det blodige valget.

- Det de har gjort i dag, har sendt Pakistan 30 år tilbake i tid. Folk vil ikke tolerere det, sa Shahbaz Sharif på en pressekonferanse.

På Twitter hevder Sharif også at valgresultatene er blitt fusket med Khans favør.

- Dette er ren valgfusk. Resultater som er basert på slik massiv fusk kommer til å skade landet voldsomt, skriver han.

Ekspert på Sør-Asia, Michael Kugelman, understreker at resultatene så langt er slående.

- Det var sannsynlig at PTI kom til å vinne, men en seier med så stor margin var uventet. Det gir de tapende partiene større grunn til å anklage dem for valgfusk, sier han til CNN.

Minst 31 mennesker ble drept og over 40 ble såret da en selvmordsbomber slo til mot et valglokale i Quetta, provinshovedstaden i Balutsjistan, på valgdagen.

Tidligere i måneden slo en selvmordsbomber til mot et valgkamparrangement i Mastung i Balutsjistan. 149 mennesker ble drept.

Også andre steder i Pakistan ble valgkampen blodig, og minst 30 mennesker ble drept og mange ble såret i angrep og voldshandlinger.