Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Imre (3 mnd) er en verdens-sensasjon

PORSGRUNN (Dagbladet): Denne gutten er en verdenssensasjon. Mamma Henriette fødte Imre etter en enestående operasjon ved Telemark sentralsjukehus i Skien. Det som ikke skulle være mulig - ble mulig. Nå blir Imres historie kjent for leger verden rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mamma Henriette Eikevoll (27) og pappa Robert Lind (41) smiler om kapp med go'gutten som snart er tre måneder. Han aner ingenting om hvilket drama som ligger bak hans fødsel.

- Vi er bare glade og vil gjerne ha et barn til, forteller de lykkelige foreldrene.

Da Henriette skulle ha barn for to år siden, ble hun livstruende syk. Livmora var full av blod. Hovedpulsåra hadde sprukket. Legene reddet livet hennes og gjennomførte en unik operasjon slik at hun hadde en teoretisk mulighet til å bli gravid igjen. Kombinasjonen av superkirurgi og kroppens evne til å reparere gjorde at det gikk bra.

- Vi kjenner ikke til tilsvarende tilfeller noe sted i verden, sier avdelingsoverlege Halvor Henriksen ved Kvinneklinikken på Telemark sentralsjukehus.

Dramaet

Lykken over guttekrabaten Imre er det viktigste i livet til Henriette og Robert nå. Men de glemmer aldri dramaet for to år siden. De forteller sin historie - i takknemlighet til flinke leger og for å gi andre håp.

- Legene torde å gjøre noe som aldri har blitt gjort før, sier paret.

Pappa Robert Lind tror at Henriettes holdning gjorde utslaget for at legene ikke bare fjernet hele livmora hennes, slik som hadde vært vanlig praksis ved denne sjeldne komplikasjonen.

- Det siste hun sa før hun ble kjørt inn til operasjon var: Ikke rør barnet mitt.

Det måtte legene gjøre. Barnet var dødt. Men de reddet moras liv og fjernet ikke hele livmora hennes.

Sorg og glede

Henriette hadde reddet livet. Glede og sorg vekslet på å dominere følelsene. Den seks måneder gamle babyen i magen hennes var død.

- Jeg hadde ham inntil meg i senga etter operasjonen. Det gjorde godt. Vi er også glade for at vi fikk gravlagt ham skikkelig, sier Henriette.

Hva ville skje nå? Robert og Henriette ville gjerne ha et barn til. Tida gikk.

- Vi hadde nesten gitt opp, men var lovet hjelp etter to år. Vi ringte til sykehuset for å bestille time. Da løsnet det. Før brevet fra sykehuset lå i postkassa, var Henriette gravid!

En spennende periode begynte. At Henriette i det hele tatt ble gravid var en sensasjon. Men ville livmora klare å bære fram fosteret?

I månedene framover måtte Henriette være i ro - og i umiddelbar nærhet av sykehuset.

- Vi spurte legene om å få reise til Bergen. Men svaret var nei. Vi måtte holde oss maks en time unna sykehuset.

Paret er bosatt på Sandøya utenfor Porsgrunn. Det kan være tungvint å komme raskt til sykehuset. Da de følte at noe kunne skje, ble løsningen å ta inn på Høyers hotell i Skien, to minutters kjøring fra sykehuset.

- Vi kom med to bikkjer og ble mottatt med full forståelse på hotellet. Men det viste seg å være falsk alarm. Ingenting skjedde, forteller Robert Lind.

De siste seks ukene før Imre ble forløst ved keisersnitt, tilbrakte Henriette i sykesenga på Telemark sentralsjukehus. Alt ble gjort for at fødselen skulle lykkes.

Endelig

Fem uker før termin foretok legene keisersnittet. Frykten var stor for at livmora ikke skulle tåle presset. Imre kom til verden - frisk og fin og med «matchvekt» 2705 gram.

Gleden var enorm - også blant legene som ved sin unike operasjon hadde gjort dette mulig.

- Overlege Per Svindland hoppet av glede. Du skulle nesten tro han var faren! sier det lykkelige paret. Som har planer om enda et barn.

«Tilfellet Henriette» vil nå bli publisert internasjonalt. Søk eksperter har gjort i databaser verden rundt, viser at det som skjedde med henne er helt unikt.

UTROLIG:Her er mirakelgutten Imre (3 mnd.) sammen med mamma Henriette Eikevoll.