In Amenas-granskerne slakter Statoils sikkerhetskultur

«Sikkerhet er generelt ikke godt forstått innen Statoils ledelse».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORNEBU (Dagbladet): - Dette er en kritisk rapport, var noe av det første lederen for Statoils granskningsutvalg, Torgeir Hagen, sa da han begynte gjennomgangen litt etter klokka 12 i dag.

Dette bekreftes allerede på de første sidene.

«Statoil har fortsatt ikke utviklet en kultur hvor det er generelt innsett at sikkerhet er alles ansvar», står det på side 5.

Enorm svikt Torgeir Hagen gjorde det krystallklart at svikten var enorm den 16. januar i år,  den skjebnesvangre dagen da terroristene angrep anlegget til Statoil og flere andre oljeselskaper i In Amenas i den algeriske ørkenen.

- De samlede indre og ytre sikkerhetstiltakene på In Amenas sviktet, sa han, og fortsatte:

- Sikkerhetstiltakene var ikke konstruert for å forsinke eller motstå et angrep av en slik størrelse, og var basert på at den militære beskyttelsen fungerte effektivt.

Det gjorde de ikke.

Da terroraksjonen var over, var 39 gisler drept, blant dem fem nordmenn.

Statoils innsikt «svært begrenset» Selv om rapporten konkluderer med at Statoil ikke kunne ha forhindret angrepet, inneholder den en rekke kommentarer som er lite hyggelig lesning for Statoil-ledelsen.

«Sikkerhet er generelt ikke godt forstått innen Statoils ledelse», står detallerede på side 5.

SLAKTES: Konsernsjef i Statoil Helge Lund og styreleder Svein Rennemo (sittende til venstre) får skarp kritikk fra granskningsleder Torgeir Hagen. Her går han til talerstolen under presentasjonen av granskningsrapporten etter terrorangrepet mot In Amenas i Algerie.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SLAKTES: Konsernsjef i Statoil Helge Lund og styreleder Svein Rennemo (sittende til venstre) får skarp kritikk fra granskningsleder Torgeir Hagen. Her går han til talerstolen under presentasjonen av granskningsrapporten etter terrorangrepet mot In Amenas i Algerie. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Det står også at Statoils innsikt og innflytelse over sikkerheten på In Amenas var «svært begrenset», og at «Statoil tok ikke initiativ til uavhengig kvalitetssikre eller verifisere sikkerheten på In Amenas.»

«Sikkerhet er generelt dårlig forstått i Statoils ledelse», heter det.