INNSTILT SOM AUF-leder: Valgkomiteen i AUF har som ventet innstilt Ina Libak (AUF) som ny leder for AUF. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INNSTILT SOM AUF-leder: Valgkomiteen i AUF har som ventet innstilt Ina Libak (AUF) som ny leder for AUF. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

AUF

Ina Libak (28) innstilt som ny AUF-leder

For sju år siden overlevde hun terroren på Utøya. Nå er hun innstilt som ny leder for ungdomspartiet etter Mani Hussaini (30).

Ina Rangønes Libak fra Akershus er innstilt som ny leder i AUF, etter Mani Hussaini som har varslet at han ikke tar gjenvalg.

Libak, som ble skutt fire ganger da terroren rammet Utøya, sier hun er glad for innstillingen.

- Det er landsmøtet som avgjør, men det vil være en store ære å få ta over vervet, og en fantastisk mulighet til hard jobbing de neste to åra, sier Libak til Dagbladet.

Ifølge Libak trengs AUF mer enn noensinne.

- En av fire unge er nå bekymret for framtida, og fattigdommen øker. Vi trengs som en stemme for rettferdighet. Vi trengs for å drømme de store drømmene for hvor samfunnet skal være om ti år, og Ap trenger et sterkt AUF for å dra dem mot mer solidaritet, sier Libak.

Klima viktigste sak

Libak har vært nestleder i AUF i to år, og har i tillegg hatt verv som leder for ressursgruppen for klima og miljø.

Nettopp klima og miljø vil hun gjøre til en viktig sak for AUF.

- Jeg synes klimasaken er den store solidaritetssaken nå. Der trenger vi å levere ny solidaritetspolitikk og presse Arbeiderpartiet til en ny kurs for klima. Leverer vi ikke en ny plan, kan vi ende opp med å få mye arbeidsledighet – det blir en av mine aller viktigste saker, sier hun.

- Så du mener Ap ikke gjør nok her?

- Ja, jeg mener de ikke er klare nok på at vi skal omstilles oss bort fra olje og gass. Det er nødvendig å sette en tydeligere grense og si at vi ikke kan fortsette med dette, vi må omstille oss, sier Libak.

Den første kampen står på Arbeiderpartiets landsmøte.

- AUF ønsker å utfase olje og ikke åpne noen nye felt. Det er det mest bærekraftige på sikt. Den første kampen står på landsmøtet til våren, om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Så vil vi stå hardt på at en heller ikke skal åpne nye felt. Det er viktig, spesielt med Høyre og Frp-regjeringen som åpner nye felt i rekordfart, sier Libak som mener dette handler om solidaritet på flere plan.

- En sier at det blir mye arbeidsledighet om vi faser ut olje og gass, men lager vi ikke en plan kan det bli mye verre om 10-20 år.

Hun sier det er to spor som må løses.

- Det ene er klima, men det andre er om vi skal fortsette å investere alt i olje og gass, eller innse at dette ikke vil være lønnsomt om 10-20 år. Vi håper det ikke skal være lønnsomt om 10-20 år. Der skal AUF være, vi skal si nei til olje og gass, men ja til andre ting som bygger framtidas arbeidsplasser.

Erfaringen fra Utøya

Inn i vervet som ny AUF-leder, har Libak også med seg erfaringen som overlevende etter terrorangrepet mot Utøya. Hun var 23 år gammel da 69 personer ble drept rundt henne. Selv ble hun skutt fire ganger og lå en hel måned på sykehus.

- Jeg tenker at vi er i en viktig periode i AUF. Det er færre og færre som var på Utøya som er med i AUF nå. Det er en viktig periode å gi denne erfaringen videre til de nye AUF-erne. Samtidig skal AUF tilbake som politisk kraft. Den balansen, der man både holder minnet ved like, men får AUF tilbake som politisk kraft, er viktig, sier Libak, som mener dette gjelder også resten av Norge.

- Det kommer barn nå som vokser opp og ikke husker 22. juli. Det er en brytning både for AUF og Norge, sier hun.

- Sju år etter, møtte vi terrorangrepet med mer demokrati og mer åpenhet?

- Jeg mener det er mange hver dag som gjør det. Som tar til motmæle mot hat i nettdebatter og bruker demokratiet. Men i det siste har en også sett viktigheten av å vise fram hets som spres og sette en tydelig grense for hva som er hets og hva som er ytringsfrihet.