Down syndrome

Ina ville ta abort dersom barnet hadde Downs. I dag er hun glad hun aldri testet seg

Høie sier ja til blodprøve som kan påvise kromosomavvik.

MAMMA: Ina Pettersen sier hun hadde tatt abort dersom hun fikk vite at fosteret hadde Downs syndrom. Nå er hun glad for at hun aldri fikk vite om det da hun var gravid med datteren Hennie (4). Hennie har Downs syndrom. Foto: Privat
MAMMA: Ina Pettersen sier hun hadde tatt abort dersom hun fikk vite at fosteret hadde Downs syndrom. Nå er hun glad for at hun aldri fikk vite om det da hun var gravid med datteren Hennie (4). Hennie har Downs syndrom. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Det er stor mangel på kompetanse og holdninger blant leger og veiledende helsepersonell. Da blir veien til abort fort veldig kort, og man kan spørre seg hvorvidt gravide som havner i denne situasjonen faktisk opplever et reelt valg.

Det sier Ina T. Pettersen. Hun er firebarnsmor, og et av hennes barn, Hennie (3,5), har Downs syndrom.

I dag ble det kjent at helseminister Bent Høie har besluttet å gi godkjenning av blodprøven NIPT, for gravide som i dag har tilbud om fostervannprøve eller morkakeprøve.

Kritikerne, som Kristelig folkeparti, mener at konsekvensen av å innføre en slik prøve kan føre til flere aborter, fordi den avdekker noe som ikke kan behandles og kan sette kvinner i en vanskelig situasjon. KrF er også redd for at Norge kan få et smalere samfunn, og viser til at ni av ti barn med Downs aborteres bort.

Lite kunnskap

Testen kan påvise kromosmavvik på fosteret som Downs syndrom, Pataus syndrom og Edwards syndrom.

Da Ina T. Pettersen gikk gravid med barn nummer tre, var hun og samboeren Jon Arnold Markhus ganske bestemt på at dersom de fikk vite at barnet deres hadde Downs syndrom, ville hun sannsynligvis valgt å ta abort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer