Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ina ville ta abort dersom barnet hadde Downs. I dag er hun glad hun aldri testet seg

Høie sier ja til blodprøve som kan påvise kromosomavvik.

MAMMA: Ina Pettersen sier hun hadde tatt abort dersom hun fikk vite at fosteret hadde Downs syndrom. Nå er hun glad for at hun aldri fikk vite om det da hun var gravid med datteren Hennie (4). Hennie har Downs syndrom. Foto: Privat
MAMMA: Ina Pettersen sier hun hadde tatt abort dersom hun fikk vite at fosteret hadde Downs syndrom. Nå er hun glad for at hun aldri fikk vite om det da hun var gravid med datteren Hennie (4). Hennie har Downs syndrom. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er stor mangel på kompetanse og holdninger blant leger og veiledende helsepersonell. Da blir veien til abort fort veldig kort, og man kan spørre seg hvorvidt gravide som havner i denne situasjonen faktisk opplever et reelt valg.

Det sier Ina T. Pettersen. Hun er firebarnsmor, og et av hennes barn, Hennie (3,5), har Downs syndrom.

I dag ble det kjent at helseminister Bent Høie har besluttet å gi godkjenning av blodprøven NIPT, for gravide som i dag har tilbud om fostervannprøve eller morkakeprøve.

Kritikerne, som Kristelig folkeparti, mener at konsekvensen av å innføre en slik prøve kan føre til flere aborter, fordi den avdekker noe som ikke kan behandles og kan sette kvinner i en vanskelig situasjon. KrF er også redd for at Norge kan få et smalere samfunn, og viser til at ni av ti barn med Downs aborteres bort.

Lite kunnskap

GLAD: Hennie (3,5) ble født med Downs syndrome. Foto: Privat
GLAD: Hennie (3,5) ble født med Downs syndrome. Foto: Privat Vis mer

Testen kan påvise kromosmavvik på fosteret som Downs syndrom, Pataus syndrom og Edwards syndrom.

Da Ina T. Pettersen gikk gravid med barn nummer tre, var hun og samboeren Jon Arnold Markhus ganske bestemt på at dersom de fikk vite at barnet deres hadde Downs syndrom, ville hun sannsynligvis valgt å ta abort.

- Derfor er jeg i ettertid veldig glad for at jeg aldri fikk vite det. Jeg hadde forsvinnende lite kunnskap om Downs syndrom og hva dette ville innebære for barnet og oss som familie. Manglende kunnskap skaper unødvendig rom for frykt og bekymringer, sier Ina T. Pettersen og fortsetter:

- Hennie er ei frisk og rask jente som går i naturbarnehage, synger og danser, klatrer i klatrestativ, går på ski og står på slalåm, som alle andre barn. Hovedforskjellen på Hennie og andre barn er at hun bruker lengre tid på å lære. Downs syndrom er slettes ikke farlig – og mennesker med Downs syndrom som vokser opp i dag har absolutt alle forutsetninger for en innholdsrik tilværelse med livsverdi på lik linje med alle andre.

KJÆRE MAMMA: Trebarnsmora Ina Pettersen er glad hun ikke visste om datterens syndrom på forhånd. Det forteller hun i TV 2-livsstil-programmet «Kjære mamma». Video: TV 2 Vis mer

Tok ikke prøve

For fem måneder siden fikk familien et tilskudd: Henrikke. Da Ina var gravid var det aldri et alternativ for henne å foreta en fostervannsprøve gjennom det offentlige eller en NIPT-test i privat regi.

- Barnet var like velkomment med eller uten Downs og akkurat som det var, sier hun.

Ina T. Pettersen har tidligere fortalt om historien sin i TV-programmet «Kjære mamma» på TV 2. Der fulgte vi henne og familiens travle hverdag, og vi fikk innblikk i hvordan det er for en mor og en familien å håndtere et utviklingshemmet barn.

- Hverdagen i vår familie er nok forunderlig lik hverdagen i de aller fleste andre hjem, sier Ina.

Fattigere samfunn

Pettersen sier at fordelen med blodprøven som innføres nå er at den ikke medfører risiko for spontanabort.

- Det jeg dog har store motforestillinger mot og utfordringer med er at staten, som den aller viktigste holdningsskaperen vi har i samfunnet, systematisk søker å sortere bort Downs syndrom. Dette er en offentlig betalt test som direkte bidrar til å sortere bort mangfoldet i samfunnet, sier Pettersen og fortsetter:

- Denne type sortering vil langt på vei undergrave holdninger som inkluderer mangfold, og vil dermed gjøre samfunnet betraktelig fattigere, sier hun.

Uenig i kritikken

Tidligere i dag sa helseminister Bent Høie at han er uenig i at avgjørelsen øker trykket mot barn med Downs syndrome.

- Jeg er uenig og mener det ikke finnes et faglig grunnlag for å si det. Det er veldig tydelig i Helsedirektorates utredning at med den innretningen vi har nå, vil ikke det være konsekvensen. Konsekvensen vil være redusert risiko for spontanabort for kvinner som faktisk ikke ville gjennomført en abort, sier Høie.

Han sier det ville vært vanskelig for ham å ikke åpne for NIPT-testing.

- Det ville vært vanskelig for meg å stått for det motsatte, når en har en mulighet til å forhindre så mange fostervannsprøver og morkakeprøver, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media