Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettavtalen

I helga ble det budsjettenighet, nå kvesser opposisjonen knivene i Stortinget

- Blåblått kaos, uansvarlig pengebruk og kutt i velferd, er blant påstandene som vil hagle i finansdebatten.

DEBATT PÅ STORTINGET: Statsminister Erna Solberg (f.v.) og finansminister Siv Jensen i stortinget under finansdebatten, mandag morgen.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
DEBATT PÅ STORTINGET: Statsminister Erna Solberg (f.v.) og finansminister Siv Jensen i stortinget under finansdebatten, mandag morgen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det har vært akkurat like rotete sett innenfra som det har sett ut utenfra. Det er skadelig for tilliten mellom oss politikere, sa Trine Skei Grande til Dagbladet etter at budsjettavtalen ble presentert lørdag.

Hemmelige kveldsmøter, mystiske bilturer, knallharde krav og personangrep.

Det to månedene som har gått fra dagen Erna Solberg og Siv Jensen presenterte sitt bilpakke-ultimatum og fram til lørdagens budsjettenighet, har vært fullpakket av dramatikk og høyt politisk spill.

Mandag kuliminerer alt i den årlige finansdebatten på Stortinget.

Harde angrep

Når det nå foreligger en budsjettavtale med et flertall bak, vil finansdebatten gå som normalt: Først vil finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) få ordet, deretter går turen til finanspolitikerne fra de andre partiene. I løpet av formiddagen får de parlamentariske lederne og finansminister Siv Jensen taletid. Statsminister Erna Solberg holder sitt innlegg i finansdebatten mandag ettermiddag.

Etter en krevende budsjettforhandling, der det er blitt stilt spørsmål ved det borgerlige samarbeidet og Erna Solbergs lederskap før inngangen til valgåret, ventes tøffe replikkvekslinger.

I løpet av helga har det kommet angrep fra en rekke stortingspolitikere, som kritiserer de borgerlige partiene for en kaotisk budsjettprosess. De mener også at budsjettet vil føre til kutt i velferd, og at det baserer seg på en uansvarlig pengebruk. Klimaforskere har også uttalt at klimaeffekten ikke er like stor som de borgerlige partiene hevder.

Brudd etter brudd

Og det er en dramatisk historie som ligger bak budsjettenigheten mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre.

Samme dagen som ultimatumet om bilpakka ble presentert, beskrev Venstres finanspolitiske talsperson Terje Breivik det som et løftebrudd.

Da statsbudsjettet ble lagt fram, sa Venstre-leder Trine Skei Grande at hun var personlig skuffet over Erna Solberg, og varslet knallharde budsjettforhandlinger.

Etter lengre tid med forhandlinger, valgte Venstre å bryte tirsdag denne uka. KrF gjorde det samme dagen etter, og partileder Knut Arild Hareide sa han var skuffet og overrasket over Erna Solberg.

Men bare timer seinere inviterte Erna Solberg de to partilederne til et nytt møte samme kveld, og fredag morgen ble Grande og Hareide presentert for et forslag som skulle vise seg å bli det første viktige skrittet mot en avtale.

Fraktet til hemmelig adresse

Avtalen, som ifølge flere ikke inneholdt mye nytt, ble også presentert for stortingsgruppene til Høyre og Frp. Men det var ikke dette forslaget som de fire partilederne endte opp med å skrive under på.

Fredag ettermiddag fikk nemlig Grande og Hareide beskjed om å møte opp i garasjen på Stortinget.

Der ble de hentet av svarte biler fra Statsministerens kontor, uten å vite hvor de skulle bli kjørt.

På en hemmelig adresse møtte de Erna Solberg og Siv Jensen, og i et flere timer langt møte jobbet de for å finne fram til en enighet.

To avgjørende tiltak

Men selv etter det møtet var Grande og Hareide skeptiske, og ga inntrykk av at både regjeringskrise og budsjettenighet var mulige utfall.

Men ifølge en kilde i Frp ble to konkrete tiltak lagt på bordet etter gruppemøtene til Frp og Høyre fredag formiddag, og det var disse som til slutt ble tungen på vekstkålen for Venstre:

  • Engangsavgiften økes med over 300 milloner kroner. Frp gikk til slutt med på dette etter at de fikk gjennom en panteordning for campingvogner, motorsykler, gamle varebiler og lignende på rundt 300 millioner kroner.
  • Innføring av en flat CO2-avgift i 2018 i ikke-kvotepliktig sektor, med unntak av landbruk og fiskerinæringen.

Dette er altså tiltak som Siv Jensen ikke skal ha klarert med Frps stortingsgruppe.

I Venstre-leiren satt store deler av stortingsgruppa samlet på Stortinget lørdag, og veiet fram og tilbake. Skulle de si ja eller nei? Først seint lørdag ettermiddag klarte Skei Grande og partikollegaene å treffe en beslutning.

- Jeg sa endelig ja ti minutter før det sendt ut pressmelding om at vi skulle holde pressekonferanse, forteller Grande til Dagbladet.

Uenigheten fortsetter

Men selv etter pressekonferansen, fortsatte uenigheten.

Venstre mener engangsavgiften og den flate C02-avgiften gjør at en totale klimapakka trumfer den omstridte bilpakka, og i realiteten åpner den fordi bensinprisen vil gå opp.

Frp står derimot fast på at bilpakka ikke er endret.

-Vi er fornøyde med å ha kommet fram til en enighet, samtidig som bilpakka ligger fast, sa Siv Jensen på lørdagens pressekonferanse.

OMSTRIDT BILPAKKE: Regjeringen vil gjøre det billigere å eie bil, men dyrere å bruke. Dette er bilpakken som gjør at både Venstre og Krf nå bryter budsjettforhandlingene. Dagbladet forklarer hvorfor. Foto: NTB Scanpix /John Terje Pedersen / Jacques Hvistendahl / Redigering/grafikk: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media