Incestbehandling gjorde overgrepsofre sykere

Nå blir tilbudet nedlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Terapien ved Betania Malvik i Sør-Trøndelag gjorde en rekke incestofre verre i stedet for bedre. Nå blir tilbudet nedlagt.

Pasienter forteller at de mener å huske nye overgrep som de nå må leve med. Minnene er mer påtrengende og intense enn før behandlingen. De sliter med smerter, pustevansker og angst.

Enkelte brøt kontakten med familien og er sosialt isolert etter oppholdet ved institusjonen utenfor Trondheim. Det kommer fram i en rapport om behandlingstilbudet, utarbeidet av forskere ved psykologisk institutt ved NTNU.

Funnene er så alvorlige at Helse Midt-Norge kutter finansieringen fra årsskiftet, skriver VG.

I løpet av de siste to årene har staten brukt 18 millioner kroner på å la grupper av psykisk syke mennesker bli innlagt for å delta i psykodrama og andre eksperimentelle behandlingsformer.

Flere anerkjente forskere har advart mot risikoen for å skape falske minner, og dermed skade pasienter og påståtte overgripere. En pasient fortalte at hun husket 14 nye overgripere etter å ha fått terapi ved Betania. Andre begynte å huske groteske seanser der de angivelig måtte drikke urin og spise avføring. En annen gruppe pasienter sier at de har blitt bedre av behandlingen.

- At noen oppgir å bli bedre, oppveier ikke at andre blir verre. Det foreligger en risiko for at terapien kan skade pasienter. Da kan vi ikke videreføre tilbudet, sier Henrik Sandbu, konstituert direktør for helsefag, forskning og utdanning i Helse Midt-Norge.

(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer