Incestoffer fikk 2,2 mill.

I februar 1998 anmeldte kvinnen i tjueåra bestefaren for seksuelle overgrep i oppveksten. I går ble kvinnen tilkjent en rekordstor erstatning på 2,2 millioner kroner, men dem er det ikke sikkert hun får mye av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For det første var det i går kveld ikke klart om bestefaren anker dommen. For det andre setter bistandsadvokaten spørsmålstegn ved om bestefaren er i stand til å betale erstatningen.

200 000 kroner

- Vi vil forsøke å inndrive erstatningen fra den domfelte, men det kan bli aktuelt å inndrive deler av erstatningen fra staten i første omgang. Da må vi søke fylkesmannen, sier kvinnens bistandsadvokat Cathrine Olsen.

- Per i dag er erstatningsutbetalinger fra staten begrenset oppad til 200000 kroner selv om denne erstatningen er idømt i retten, sier fylkesmann Edvard Grimstad i Østfold.

72-åringens forsvarer, Camillo Mordt, var i går overfor Dagbladet helt klar på at hans klient ikke ville klare å betale rekorderstatningen.

Bestefaren (72) ble i Fredrikstad byrett dømt til fire og et halvt års fengsel for en rekke overgrep mot barnebarnet. Incesten og de utuktige handlingene skal ha pågått fra 1979 til 1989. Da de startet, hadde jenta ennå ikke begynt på skolen.

Premissene for den strenge dommen mot bestefaren er unntatt offentlighet, og rettsforhandlingene gikk av hensyn til offeret for lukkede dører.

Etter det Dagbladet kjenner til, skal bestefaren være dømt for en rekke alvorlige utuktige handlinger og samleier med sitt mindreårige barnebarn.

- Tilfreds

Kvinnen ble tilkjent 300000 kroner i oppreisning, og rekordstore 1,88 millioner i erstatning for tapt framtidig inntekt som følge av at hun er helt eller delvis arbeidsufør på grunn av overgrepene. Denne erstatningssummen vil trolig få stor betydning når liknende saker skal behandles i framtida.

- Denne erstatningen er helt i tråd med det vi ba retten om i vår påstand, sier aktor, statsadvokat Berit Sagfossen, til Dagbladet. Hun vil utover dette ikke kommentere saken.

- Dette er en dom og en erstatning som er prinsipielt viktige for å styrke overgrepsofres stilling i straffesaker. Her har erstatningskravet for tapt framtidig inntekt vært en del av straffesaken. Tidligere har det for det meste vært oppreisningskravet som har blitt behandlet i overgrepssaker, sier Olsen.

To saker henlagt

To andre barnebarn, som ikke er søsken av kvinnen og skal være stebarnebarn av 72-åringen, anmeldte også bestefaren for overgrep i 1998. Disse to sakene er begge henlagt av politiet fordi forholdene er foreldet.

Ifølge Fredriksstad Blad skal bestefaren i tidligere politiavhør ha nektet for å ha begått forholdene han nå er dømt for.