Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Incestsak gjenopptas

Moren og faren ble dømt til fire års fengsel for incestovergrep mot sine to barn. Faren har sonet straffen, men etter ni års kamp får foreldrene saken gjenopptatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge tiltalen fra 1991 var denne incestsaken en av de alvorligste her i landet. En mor og en far, to tanter og en bestemor ble tiltalt for seksuelle overgrep mot en gutt og hans ett år eldre søster. Moren og faren ble dømt, mens tantene og bestemora ble frifunnet.

En kjennelse i Borgarting lagmannsrett om at incestsaken skal gjenopptas, er nå rettskraftig. Dette skjer etter at statsadvokat Kim Sundet i Oslo plutselig har godtatt lagmannsrettens kjennelse, etter først å ha anket til Høyesterett.

Livet ødelagt

Farens forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk, sier til Dagbladet at lagmannsrettens begrunnelse for en gjenopptakelse er meget grundig.

- Statsadvokatens tilbaketog betyr at vi endelig våger å slippe gleden løs. Rettferdigheten har omsider skjedd fyllest. Påkjenningen for min klient har vært enorm. Faren har nærmest fått livet ødelagt, både arbeidsmessig og sosialt, av den feilaktige prosessen. Ekteskapet røyk også.

- Legger vi tiltalen fra 1991 til grunn, var dette den verste og mest groteske sedelighetssaken jeg har hatt. Men tiltalen var altså et fantasiprodukt, sier han - og bebuder millionsøksmål mot Drammen politidistrikt som etterforsket saken.

Ikke soningsdyktig

Morens forsvarer, advokat Ellen Moen, sier til Dagbladet at incestdommen helt har ødelagt klientens liv. Hun har ikke vært soningsdyktig etter at dommen falt i 1991.

- Lagmannsretten må nå settes på nytt av formelle grunner. Men mora er helt sikkert ikke i stand til å møte. Vi er sjølsagt glade for at vi får saken opp igjen, tross alt, sier Moen.

Det er nye forklaringer fra sønnen og nye sakkyndigvurderinger som i det vesentlige har ført til at lagmannsretten kom til det resultatet at saken skulle opp for retten på nytt. Datteren står fortsatt fast på sin forklaring om at hun ble utsatt for incest.

Ny kunnskap

Advokat Moen forteller at det var for fire- fem år siden at kampen for gjenopptakelse begynte for alvor, etter at hun via en tredjeperson ble kontaktet av sønnen.

- Jeg finner også grunn til å understreke at foreldrene ble dømt før Bjugn-saken var en realitet. Etter Bjugn kom det ny kunnskap og ny forståelse inn i saken som gjelder påståtte sexovergrep mot barn, sier Moen.