India: - Utslippene må vokse i fattige land

India er verdens fjerde største utslippsnasjon.

8.8 MILLIONER BILER: Tåken stenger nesten alt lys ute i morgentimene i Delhi, byen som har 8.8 millioner biler. Mer enn 1400 nye biler legges til i den potten hver eneste dag. Luftforurensningen i byen kommer av at risstrå brennes av bønder i Punjab og Haryana. Disse brannene slipper ut karbondioksid og metan. Ifølge WHOs data fra 2014, var Delhi den mest forurensede byen i 2014. Foto: EPA / HARISH TYAGI
8.8 MILLIONER BILER: Tåken stenger nesten alt lys ute i morgentimene i Delhi, byen som har 8.8 millioner biler. Mer enn 1400 nye biler legges til i den potten hver eneste dag. Luftforurensningen i byen kommer av at risstrå brennes av bønder i Punjab og Haryana. Disse brannene slipper ut karbondioksid og metan. Ifølge WHOs data fra 2014, var Delhi den mest forurensede byen i 2014. Foto: EPA / HARISH TYAGIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indias statsminister Narendra Modi mener fattige land har rett til å slippe ut klimagasser for å skape økonomisk vekst.

I en kronikk i Financial Times som er publisert i forkant av klimatoppmøtet i Paris, framholder Modi at kuttene må foretas i de rike landene.

- Livsstilen til noen få må ikke ødelegge mulighetene til de mange som fortsatt er på første trinn på utviklingsstigen, skriver den indiske lederen.

Fattige land har lenge krevd at industrialiserte land må gjøre mer enn dem for å kutte utslippene. Prinsippet om «differensiert ansvar» ble nedfelt i FN-forhandlingene for mer enn 20 år siden. Siden den gang har Kina og India blitt verdens største og fjerde største utslippsnasjoner.

Rike land insisterer på at utslippskuttene må fordeles mer likt dersom verden skal ha en realistisk mulighet til å nå togradersmålet.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram