India: 15 000 fryktes døde

15.000 mennesker kan ha omkommet i jordskjelvkatastrofen i India, som er den verste på et halvt århundre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I delstaten Gujarat største by, Ahmedabad, mistet 16 tenåringer livet da den fireetasjers skolebygningen raste sammen. Femten andre ungdomsskoleelever fryktes omkommet samme sted.

- Fram til i går ettermiddag hørte vi skrik fra barn. Nå hører vi ikke noe, men vi jobber så fort som mulig, sier politiinspektør Ramesh Barot til AP i ettermiddag.

Utenfor skolen står maktesløse foreldre:

- Jeg vil ha min sønn tilbake. Hvorfor kan de ikke gjøre noe, skriker Nainabehn Patel. Hennes 16 år gamle sønn, Bhowmik, ligger et eller annet sted inne i den totalødelagte skolebygningen.

Naboer kom i dag med varm mat til de sørgende mødrene. Men den står der fremdeles. Uberørt.

- Hvordan kan jeg spise. Jeg venter her inntil de forteller meg noe nytt, sier Patel.

I løpet av dagen har tre mennesker blitt båret ut av skole-ruinene.

Gir opp

Hittil har hjelpemannskap funnet minst 2.500 omkomne, og mer enn 14.000 personer er skadd. Antall personer som fryktes omkommet, stiger stadig.

- I Kutch-distriktet er minst 10.000 personer drept. I resten av staten regner vi med at tallet kan ligge på 2.000-3.000 mennesker, sier Bimal Shah, delstatens Gujarats transportminister til AP.

Shah sier videre at de i enkelte områder har gitt opp og finne flere overlevende.

Myndigheter og hjelpeorganisasjoner over hele verden har i dag meldt at de sender bistand. EU melder i dag at de gir tre millioner dollars til India etter det katastrofale jordskjelvet. De sender også såkalte hjelpeeksperter som skal bistå i hjelpearbeidet.

I god behold

En norsk kvinne er fortsatt savnet, mens en ryggsekkturist har meldt seg. Mannen har vært savnet siden skjelvet rammet India, Pakistan og Nepal i går. Han har i dag tatt kontakt med venner hjemme i Norge, bekrefter Utenriksdepartementet.

Kvinnen som er savnet er på ferietur med et svensk reisebyrå, og hun skal ha vært sammen med tre svenske statsborgere da skjelvet startet.

- Det er veldig vanskelig å komme gjennom på telefonnettet, og vi har ikke oversikt over hvor hun er. Nå er vi i kontakt med reisebyrået og den svenske ambassaden, forteller ministerråd Aud Kolberg ved ambassaden i India til Dagbladet.no i dag.

Elever til rette

De tre elevene og de to lærerne fra Sund Folkehøgskole i Nord-Trøndelag som var savnet, er kommet til rette. De befant seg på hotellet i Rajkot da ambassaden kom igjennom på telefon i åttetida imorges, norsk tid.

Jordskjelvet er det verste på over femti år. Delstaten Gujarat, vest i India, ble hardest rammet av skjelvet. Panikk hersker i India, Pakistan og Nepal, og faren for etterskjelv er stor.

Styrken på jordskjelvet ble målt til mellom 7,9 på Richters skala og rammet det vestlige India fredag morgen, klokka 4.16 norsk tid (8.46 lokal tid). Episenteret var 20 kilometer nordøst for byen Bhuj i Kutch.

REDDET:</B> En 75 år gammel dame får te fra letemannskapene etter at hun ble dratt ut av ruinene av det som for to dager siden var hjemmet hennes.
SORG:</B> En kvinne og hennes barn sørger over familiemedlemmene som fremdeles er savnet etter det kraftige jordskjelvet i vest-India.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer