VOLDSOMT:Tilhengere av Indias største opposisjonsparti, det hindunasjonalistisje partiet Bharatiya Janta Party (BJP), brenner et pakistansk flagg under en protest i New Delhi i dag. Årsaken til reaksjonene er at drepte indiske soldater skal ha blitt lemlestet av den pakistanske hæren ved grenseområdet i Kashmir. Foto: ALTAF QADRI / AP / NTB Scanpix.
VOLDSOMT:Tilhengere av Indias største opposisjonsparti, det hindunasjonalistisje partiet Bharatiya Janta Party (BJP), brenner et pakistansk flagg under en protest i New Delhi i dag. Årsaken til reaksjonene er at drepte indiske soldater skal ha blitt lemlestet av den pakistanske hæren ved grenseområdet i Kashmir. Foto: ALTAF QADRI / AP / NTB Scanpix.Vis mer

India advarer mot ny konflikt mellom atommaktene

To indiske soldater skal ha blitt lemlestet av Pakistans hær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store protester har preget Indias hovedstad New Delhi i dag. Bakgrunnen er at to indiske soldater skal ha blitt drept og brutalt lemlestet av pakistanske soldater i går.

«Barbarisk» Indiske myndigheter kaller angrepet «barbarisk», skriver Hindustan Times.

- En av soldatene ble halshugget, fortalte talsmann for det indiske utenriksdepartementet til BBC.

Pakistan mener India angrep pakistanske soldater søndag, over på den pakistanske siden av grensen. Det nekter India for

Indias utenriksminister Salman Khurshid advarer  nå Pakistan mot å handle slik at situasjonen eskalerer.

Pakistans høykommissær Salman Bashir ble innkalt til et 30 minutter langt møte hos statssekretær ved Indias utenriksdepartement, Ranjan Mathai. Mathai uttrykte at hendelsen er helt uakseptabelt.

- Veldig alvorlig Doktorgradsstipendiat ved senter for asiatiske sikkerhetsstudier, Saira Basit sier at situasjonen i verste fall kan føre til at volden i Kashmir eskalerer og utvikler seg til en ny grensekrig.

- Disse påstandene om lemlestelse er svært uvanlige. Dette er veldig alvorlig fordi det er lenge siden sist en hendelse skapt spenning mellom de to landene, sier Basit til Dagbladet.

NED MED PAKISTAN: Fiendtlige budskap preget plakatene til de mange demonstratene. Til venstre ser du den tidligere delstatsministeren for sosial sikkerhet, kvinner og barns velferd i Punjab Laxmi Kanta Chawla. Foto: NARINDER NANU / AP / NTB Scanpix.
NED MED PAKISTAN: Fiendtlige budskap preget plakatene til de mange demonstratene. Til venstre ser du den tidligere delstatsministeren for sosial sikkerhet, kvinner og barns velferd i Punjab Laxmi Kanta Chawla. Foto: NARINDER NANU / AP / NTB Scanpix. Vis mer

Hun understreker samtidig at påstandene om lemlesting kommer fra vitner på indisk side av Kashmir.

- Pakistan nekter for å ha gjort noe galt, og det finnes fremdeles ingen håndfaste bevis, sier Basit.

Langvarig spenning India og Pakistan har siden delingen i 1947 hatt et forhold basert på rivalisering og mistenkeliggjøring. Fiendtligheten som blusset opp igjen etter terroraksjonen i Mumbai i 2008, har dempet seg noe. Men relasjonen har i tiår liknet en sovende vulkan, og historien har vist oss at landene igjen og igjen slår gnister mot hverandre.

- Begge land har nå ført en veldig tøff retorikk. Det er realistisk at dette vil bremse fredssamtalene mellom landene. Det er uheldig fordi forholdet har bedret seg smått de siste to årene, sier Basit.

For eksempel fikk pakistanske borgere i fjor lov til å investere i Indias økonomi, og i forrige måned ble noen visumrestriksjoner mellom landene hevet for enkelte borgere.

- Det som er positivt er at Pakistan er villig til å la en FN oppnevnt kommisjon undersøke hendelsen og prøve å få frem fakta i saken. Det er likevel uklart om India vil godta resultatet av en slik granskning. India har tradisjonelt sett understreket at dette er en bilateral konflikt, der en tredje part bør holdes utenfor, sier Basit.

Avledning De fleste demonstrasjonene i Delhi den siste tiden har vært en reaksjon på den brutale gjengvoldtekten som tok liv av 23 år gamle Jyoti Singh Pandey.

- Enkelte uprofesjonelle kilder på Pakistansk side har hevdet i media at demonstrasjonene i New Delhi er indisk propaganda. Der hensikt er å dra fokuset bort fra Indias handlinger i Kashmir. Det er nok usannsynlig, men det er nok noe med stemningen i byen nå som trekker folk ut i gatene, sier Basit.

TØFF RETORIKK: Indias utenriksminister Salman Khurshid sa til pakistanske myndigheter i dag at drapet på de to indiske soldatene er uakseptabelt. Foto:  EPA / STR / NTB Scnapix.
TØFF RETORIKK: Indias utenriksminister Salman Khurshid sa til pakistanske myndigheter i dag at drapet på de to indiske soldatene er uakseptabelt. Foto: EPA / STR / NTB Scnapix. Vis mer

Det har offesielt vært våpenhvile i Kashmir siden 2003.