India anklager Pakistan

India beskylder Pakistan for å stå bak et nytt blodig angrep på sivile i det omstridte Kashmir lørdag kveld, der 27 slumbeboere ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er klart at terroristene om begikk denne forbrytelsen fikk støtte fra Pakistan, sa utenriksminister Yashwant Sinha til TV-kanalen Star News søndag.

Tidligere på dagen ble den indiske regjeringens sikkerhetskabinett innkalt for å vurdere Indias reaksjon på angrepet, som kan føre til ny spenning i regionen. Angrepet mot slumområdet i vinterhovedstaden Jammu var det verste siden et angrep i mai da islamistiske militante drepte over 30 mennesker i en militærleir.

I en erklæring som ble sendt ut av visestatsminister Lal Krishna Advani etter hastemøtet i New Delhi, ble angrepet fordømt i skarpe ordelag.

- I går igjen var det en grusom episode i Jammu der opp til 27 mennesker ble drept, inkludert 13 kvinner og et barn, sa Advani.

Også Pakistan fordømte angrepet og kalte det terrorisme mot sivile. En talsmann for det pakistanske utenriksdepartementet sa at de som utførte angrepet, var ute etter å øke spenningen i regionen. Den viktigste separatistorganisasjonen i den indiske-kontrollerte delen av Kashmir, All Party Hurriyat Conference, fordømte angrepet som en feig terrorhandling

27 mennesker ble drept da mellom tre og fem gjerningsmenn forkledd som hinduistiske, hellige menn i saffrongule klær begynte å skyte vilt rundt seg i det tett befolkede slumområdet Qasim Nagar, der de fleste innbyggerne er fattige hinduer. Slumbeboerne fulgte en cricket-kamp på radio da angrepet kom.

Advani sa at han senere søndag skulle besøke åstedet i Qasim Nagar sammen med den omstridte delstatens sjefsminister Farooq Abdullah. Ingen grupper hadde søndag morgen tatt på seg ansvaret for angrepet. Politiet mistenker imidlertid at gruppen Lashkar-e -Taiba, som har base i Pakistan, står bak.

Selv om den indiske reaksjonen de første timene var uventet forsiktig, er det ventet at det nye angrepet igjen vil bidra til økt spenning mellom Pakistan og India, bare noen dager før USAs utenriksminister Colin Powell igjen planlegger å besøke regionen.

Et lignende angrep i mai der 32 mennesker, mange av dem familier til soldater, ble drept, førte til at India og Pakistan sto på kanten av en krig, men internasjonale diplomatiske anstrengelser avverget en konflikt. Så sent som noen timer før det siste angrepet sa utenriksminister Sinha at militante fortsatte å infiltrere India fra pakistansk side til tross for forsikringer fra president Pervez Musharraf om at grenseoverskridelsene var redusert.

Et vitne fortalte at gjerningsmennene først kastet en bombe og så begynte å skyte vilt rundt seg, og at lokalbefolkningen flyktet i panikk. Angrepet skjedde i mørket midt i et strømbrudd, slik at ingen visste hvor kulene kom fra.

- De hadde en veske full av ammunisjon som de hele tiden trakk ting ut av og kastet rundt seg, sa vitnet fra sykesenga. I tillegg til de drepte ble 28 mennesker skadd

Gjerningsmennene skal etter hvert ha flyktet inn i to mindre templer og begynte å skyte på sivile. Det ble funnet tre drepte inne på tempelområdet. Mennene kom seg deretter unna og inn i et skogområde i nærheten, men søndag hadde politiet gitt opp å finne dem.

India har kontrollen over halvparten av Kashmir, Pakistan en tredel og Kina resten. Ifølge indiske tall er 33.000 mennesker drept siden opprøret begynte for fullt i 1980. Separatistene oppgir at 80.000 er drept.

(NTB)

SORG ETTER ATTENTATET: Slum-beboere gråter under dagens begravelse i Jammu.