India bombet pakistanske Kashmir: - Drepte 300 opprørere

Pakistan hevder ingen ble drept da India tok seg inn i pakistansk luftrom og slapp bomber.

TERRORSJEF: Masood Azhar leder gruppa Jaish-e-Mohammad, som har som mål å frigjøre Kashmi fra India. Foto: Aamir QURESHI / AFP / NTB Scanpix
TERRORSJEF: Masood Azhar leder gruppa Jaish-e-Mohammad, som har som mål å frigjøre Kashmi fra India. Foto: Aamir QURESHI / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Konflikten mellom India og Pakistan øker kraftig i spenningsnivå etter nattas hendelser i den pakistanske delen av det omstridte området Kashmir.

Natt til i dag krysset indiske fly grensa til pakistansk område og slapp flere bomber.

India sier de gjennomførte et suksessfullt angrep mot en «terrorleir». En kilde i indiske myndigheter hevder overfor Reuters at 300 opprørere ble drept. Pakistanske myndigheter hevder på sin side sier at ingen ble skadd eller drept i angrepet.

SKADER: Dette bildet, sluppet av pakistanske myndigheter, viser skadene i skogområdene i Kashmir etter nattas bombeangrep. Pakistanske myndigheter hevder at ingen ble skadd i angrepet. Foto: AFP
SKADER: Dette bildet, sluppet av pakistanske myndigheter, viser skadene i skogområdene i Kashmir etter nattas bombeangrep. Pakistanske myndigheter hevder at ingen ble skadd i angrepet. Foto: AFP Vis mer

- Ødela den fullstendig

Ifølge en talsperson for det indiske forsvaret, ble opprørsleiren «fullstendig ødelagt» under bombingen natt til i dag.

- Luftforsvaret utførte flere angrep tidlig i dag morges mot en terrorleir over kontroll-linjen og ødela den fullstendig, skriver Indias landbruksminister Gajendra Singh Shekhawat på Twitter, med henvisning til kontroll-linjen som deler Kashmir i en indiskkontrollert del og en pakistanskkontrollert del.

- Et svært stort antall Jaish-e-Mohammad-terrorister, ledere og jihadister som trente på selvmordsangrep, ble eliminert, sier minister Vijay Gokhale i Indias utenriksdepartement etter at Pakistan anklaget naboene for å ha krenket pakistansk luftrom.

India kaller angrepet for en forebyggende og nødvendig handling, og mener det ikke er en militær handling.

- Ingen skader

Pakistanske myndigheter bestrider disse opplysningene. General Asif Ghafiir sier at pakistanske jagerfly ble sendt på vingene da inderne krysset inn i pakistansk luftrom og at de indiske flyene i all hast slapp bomber på vei tilbake.

- Det er ingen personskader. Det er ingen skader på bakken etter bombeslipper, sier politisjef i pakistanske Balakot, Saghir Hussain Shah til nyhetsbyrået AP.

Bombeangrepet blir av flere sett på som hevn for et selvmordsangrep i indiske Kashmir 14. februar i år, der minst 40 soldater ble drept. Den pakistanske terrorgruppa Jaish-e-Mohammad tok på seg ansvaret for selvmordsangrepet. India hevder at pakistanske myndigheter støtter organisasjonen, noe Pakistan nekter for.

DEMNSTRERTE: Pakistanske studenter fra Kashmir demonstrerer i Muzaffarabad i Pakistan lørdag mot de indiske styrkenes drap på pakistanere i hjemregionen. Pakistans utenriksminister har bedt FNs sikkerhetsråd om å se på sikkerhetstrusselen India utgjør i kjølvannet av selvmordsbombingen der en pakistansk opprørsgruppe tok livet av 40 indiske soldater. Foto: M.D. Mughal / AP / NTB scanpix
DEMNSTRERTE: Pakistanske studenter fra Kashmir demonstrerer i Muzaffarabad i Pakistan lørdag mot de indiske styrkenes drap på pakistanere i hjemregionen. Pakistans utenriksminister har bedt FNs sikkerhetsråd om å se på sikkerhetstrusselen India utgjør i kjølvannet av selvmordsbombingen der en pakistansk opprørsgruppe tok livet av 40 indiske soldater. Foto: M.D. Mughal / AP / NTB scanpix Vis mer

- Forberedt på å svare

Nattas hendelse øker konfliktnivået mellom de to atomlandene. Pakistans utenriksminister Shah Mahmood Qureshi advarer nå India mot å ikke utfordre Pakistan, og mener India må «ta til vettet», ifølge en uttalelse til statlige Radio Pakistan.

- Utenriksministeren sier at nasjonen ikke bør bekymre seg over den indiske handlingen ettersom forsvarerne av dette landet er fullt ut forberedt til å svare på enhver hendelse, heter det i uttalelsen.

Den pakistanske utenriksministeren skal ha innkalt til krisemøte som følge av bombetoktet tirsdag morgen.

Ifølge det indiske luftforsvaret skal totalt tolv jagerfly ha deltatt i bombingen, og 1000 kilo eksplosiver skal ha blitt sluppet.

Kashmir-konflikten

  • India og Pakistan har siden selvstendigheten i 1947 vært i konflikt om regionen Kashmir. Striden utløste kriger i 1947, 1965 og 1999.
  • India kontrollerer to tredeler av det omstridte området. Både i den indiske og den pakistanske delen er et stort flertall av innbyggerne muslimer. Til sammen skal det bo vel 11 millioner mennesker i regionen.
  • Siden 1989 har det pågått et opprør i den indiskstyrte delen av Kashmir som har kostet mer enn 47 000 mennesker livet, mens nærmere 10 000 er bortført. India har anklaget Pakistan for å støtte opprøret og drive egne leirer der opprørerne trenes opp.
  • India og Pakistan ble i 2003 enige om en våpenhvile, men fredsprosessen har stått i stampe, særlig etter terrorangrepet i Mumbai i 2008, som pakistanske ekstremister har fått skylden for.
  • De to atommaktene står mot hverandre på hver sin side av en militært kontrollert delelinje «Line of Control» (LOC).
    (NTB)

Ifølge utenriksminister Vijay Gokhale skal leiren som ble bombet være ledet av Maulana Yousuf Azhar, som er svogeren til lederen av opprørsgruppa Jaish-e-Mohammad, Masood Azhar. Indiske myndigheter hevder terrorlederens svoger ble drept i nattas angrep.

Masood Azhar er blant de mest etterlyste terroristene i India. Gruppa hans er blitt tilknyttet til flere angrep i India.

Første gang på 48 år

Det er første gang siden 1971 at Indias luftforsvar har krysset inn i pakistansk område. India gikk den gangen inn på daværende Øst-Pakistans side – dagens Bangladesh – i borgerkrigen som førte til at Bangladesh ble selvstendig.

Konflikten om Kashmir går tilbake til 1947 da India og Pakistan fikk sin selvstendighet fra britene. De to landene har utkjempet flere kriger om området, som i praksis er delt mellom en indiskstyrt og en pakistanskkontrollert del. En folkeavstemning som ble vedtatt av FN i 1948 om Kashmirs framtid, er aldri blitt gjennomført.

India og Pakistan gjør begge krav på hele området, i tillegg til at mange ønsker at Kashmir skal være selvstendig. Under kolonitida var Kashmir et delvis selvstyrt fyrstedømme under britiske overhøyhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer