India ett skritt nærmere omstridt patentlov

Ulovlig å kopiere patenterte medisiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Underhuset i den indiske nasjonalforsamlingen vedtok tirsdag en kontroversiell lov som gjør det ulovlig å kopiere patenterte medisiner.

Lovforslaget har vært svært omstridt ettersom det vil gjøre det mye dyrere for fattige å skaffe seg livsviktige medisiner. Loven må vedtas også av det indiske overhuset før den blir gyldig, men tirsdagens vedtak var et stort skritt i retning av at den går igjennom.

Myndighetene ønsker å få loven vedtatt etter press fra Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Bistandsorganisasjoner mener på sin side at den nye loven vil gjøre det umulig for mange millioner aidssyke verden over å få tak i medisiner.

- Halvparten av menneskene med aids i den fattige delen av verden er avhengige av medisiner fra India, sier Ellen \'t Hoen fra organisasjonen Leger uten grenser.

Det har tidligere vært lov å kopiere medisiner i India så lenge farmasøytene har brukt en annen fremgangsmåte enn den opprinnelige.

Dette har gjort det mulig for fattige i store deler av verden å få tak i medikamenter til en billig penge. Ordningen har også gjort farmasiindustrien i India svært sterk. (©NTB)