India etterlyser 22 pakistanere

Mistenker leder bak pakistansk terrorgruppe for Mumbai-angrepene.

FLAMMER: Angrepet på Mumbai i november ifjor tok 166 liv. Her velter flammer ut av Taj Mahal-hotellet. India mistenker 22 pakistanske statsborgere for å stå bak angrepet. Foto: AFP PHOTO/Indranil MUKHERJEE/Scanpix
FLAMMER: Angrepet på Mumbai i november ifjor tok 166 liv. Her velter flammer ut av Taj Mahal-hotellet. India mistenker 22 pakistanske statsborgere for å stå bak angrepet. Foto: AFP PHOTO/Indranil MUKHERJEE/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Indiske myndigheter har utstedt arrestordre på 22 pakistanske statsborgere etter terrorangrepene i Mumbai i november ifjor.

Lashkar-e-Taiba
BBC skriver at tre av de mistenkte er grunnleggeren og to ledere i den pakistanskbaserte islamistorganisasjonen Lashkar-e-Taiba.

Grunnleggeren, Hafiz Mohammed Saeed, mistenkes for å ha trukket i trådene og vært hovedmannen bak angrepet, mens Zaki-ur-Rahman Lakhvi og Zarar Shah også skal ha hatt en viktig rolle i planleggingen.

India tok i november ifølge New York Times kontakt med FN for å sette Jamaat-ud-Dawa, en annen gruppe ledet av Saeed på organisasjonens liste over terrorgrupper.

Diplomatisk uenighet
Pakistan kom tidlig i medienes søkelys etter angrepene, og det kom til en hissig ordveksling de to landene i mellom i etterforskningsarbeidet.

Fra pakistansk side heter det nå at de mistenkte kun kan få møte i pakistansk rett - mens India krever utlevering av samtlige mistenkte.

Lashkar-e-Taiba sies å ha bånd til al-Qaida, og skal ha støttet al-Qaida og Taliban i kampen mot den USA-støttede Nordalliansen i Afghanistan i 2002.

KAN VÆRE HOVEDMANNEN: Hafiz Mohammed Saeed, som står bak både Jamaat-ud-Dawa og Lashkar-e-Taiba. Foto: AP Photo/K.M. Chaudary/Scanpix
KAN VÆRE HOVEDMANNEN: Hafiz Mohammed Saeed, som står bak både Jamaat-ud-Dawa og Lashkar-e-Taiba. Foto: AP Photo/K.M. Chaudary/Scanpix Vis mer

Arrestert - og løslatt
Mohammed Ajmal Kasab, den eneste pågrepne - og overlevende - terroristen som var med på selve angrepet, har i avhør sagt at nevnte Saeed var en av mennene bak de grufulle angrepene.

Alle de tre mennene ble pågrepet i desember, og terrorlederen Saeed satt i husarrest - men en dommer i Lahore i Pakistan frikjente de tre, da retten ikke følte bevismengden var tilstrekkelig.

Dette til illsinte protester fra indiske diplomater.

Mange terrorgrupper
Samtidig melder Times Of India at, all den tid maoist-bevegelsen CPI har blitt inkludert i lista, utgjør India nå det landet i verden med flest nasjonalt baserte terrorgrupper.

Det indiske innenriksdepartementet erklærte på mandag at CPI var landets 34. organisasjon som faller innenfor denne kategorien.

Sju av disse opererer i flere land; blant disse er al-Qaida og LTTE, i tillegg til Lashkar-e-Taiba - som nå mistenkes for å stå bak Mumbai-angrepet.

En av årsakene til landets høye antall terrorgrupper, er antallet grupperinger som er aktive i det betente Kashmir-området, hvor opprinnelig pakistanske grupperinger som også er aktive i India, og derfor inkluderes i lista, slåss mot indiske sikkerhetsstyrker.

KREVER UTLEVERING: India vil stille de mistenkte for en indisk rett. Pakistan nekter å utlevere mennene. Foto: EPA/HARISH TYAGI/scanpix
KREVER UTLEVERING: India vil stille de mistenkte for en indisk rett. Pakistan nekter å utlevere mennene. Foto: EPA/HARISH TYAGI/scanpix Vis mer