Slik så det ut 10. november. Lang kø utenfor the Oriental Bank of Commerce øst i New Delhi.  Foto:  Arvind Yadav / Hindustan Times / NTB Scanpix
Slik så det ut 10. november. Lang kø utenfor the Oriental Bank of Commerce øst i New Delhi.  Foto:  Arvind Yadav / Hindustan Times / NTB ScanpixVis mer

India forbød de største sedlene. Nå står folk i timelange køer og har ikke penger til dagligvarer

- For dårlig planlagt. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uten forvarsel kunngjorde statsminister i India, Narendra Modi 8. november at 1000- og 500-sedler ikke lenger hadde noen verdi.

Det offisielle målet er å bekjempe korrupsjon. Den raske innføringen, har imidlertid, og som spådd, skapt vanskeligheter for befolkningen.

Huffington Post har laget en liste over 25 dødsfall på seks dager som knyttes til tiltaket, blant annet selvmord, bankfunksjonærer som har dødd av hjerteinfarkt og eldre som har dødd i køene.

- Uansett er folk dypt frustrert

Arild Engelsen Ruud er professor i Sør-Asia-studier og forskningsleder ved IKOS, Universitetet i Oslo. Han er ikke helt overbevist av Huffington Posts liste.

- Når det gjelder selvmordene som nevnes, er det nok mange som hadde betydelige psykiske problemer før, og så var det kanskje dette som tippet dem over kanten. Som det ene eksempelet Huffington Post trekker fram, der en mann ikke fikk ut penger, og så kom han tilbake til at søsteren hadde begått selvmord. Men hun visste jo ikke at han ikke hadde klart å få tak i penger.

KØ: En uke etter kunngjøringen fra statsministeren er det fortsatt lange køer for å få tatt ut penger i minibank.  Foto: Sanjay Kanojia / AFP / NTB Scanpix
KØ: En uke etter kunngjøringen fra statsministeren er det fortsatt lange køer for å få tatt ut penger i minibank.  Foto: Sanjay Kanojia / AFP / NTB Scanpix Vis mer

India har 1,3 milliarder innbyggere. Da blir kan det fort bli et høyt antall relaterte dødsfall, påpeker han.

- Det bor nesten like mange mennesker i India som det bor i Latin-Amerika og Afrika til sammen. Men uansett er folk dypt frustert, dette er altfor dårlig planlagt fra regjeringens side.

Brukes til bestikkelser

Ruud peker på flere grunner til at Modi gjorde de største sedlene ulovlige. Den første er økonomisk.

- Noe sånt som 25 prosent av pengemengden finnes i kontanter som folk har gjemt unna i madrasser. Dette er penger bankene dermed ikke kan bruke til investeringer og utlån, og de er heller ikke registrert for beskatning.

Det er dessuten disse pengene som brukes både til bestikkelser i hverdagen og til terrorister, og korrupsjon i større skala.

Folk står i lange køer i også i Allahabad. Foto: Amar Deep / Pacific Press / NTB Scanpix
Folk står i lange køer i også i Allahabad. Foto: Amar Deep / Pacific Press / NTB Scanpix Vis mer

De siste par årene har det imidlertid vært en dramatisk økning av folk som har bankkontoer. Modis mål er at alle setter inn alle pengene og så får ut en viss sum kontanter hver dag. Problemet har vært at minibanker og banker tømmes for penger, eller køene blir så lange at folk må stå timesvis i kø og kan ende opp med ikke å få penger likevel, fordi det stenger.

- Resultatet er at folk rett og slett ikke har kontanter. Pengene de hadde er ikke lenger noe verd, så de har ikke råd til daglige utgifter.

Bestikkelser overalt

- Og så er det et annet forhold som ikke er offisielt. Statsministerens behov for å stå fram som en sterk mann, sier Ruud.

- Korrupsjon er et stort problem i India. Ikke så mye i mengden penger, som at det er overalt, noe folk kjenner på pungen. De må betale bestikkelser på sykehus og til offentlige tjenestemenn, og dette har vært en fanesak for Modi, uten at han har fått til noe. Han har snakket mye - om at offentlig tjenestemenn er offentlige tjenestemenn, men har ikke klart å snu det.

Men tiltaket er likevel å kaste blår i øynene på folk, mener han.

- Den virkelig store korrupsjonen handler ikke om folk som har penger i madrassen, men de har dem i bygninger, eiendom etc. Så mange har kritisert tiltaket for ikke å treffe ordentlig.

Har delt ut kontanter

Snart er det dessuten valg i Indias mest folkerike delstat, Uttar Pradesh, som også går under forkortelsen UP. De to største av Modis partis konkurrenter har tradisjonelt delt ut store mengder kontanter. Så tiltaket kan også stikke kjepper i hjulene for motstanderne.

Arild Engelsen Ruud er professor i Sør-Asia-studier og forskningsleder ved IKOS, Universitetet i Oslo.
Arild Engelsen Ruud er professor i Sør-Asia-studier og forskningsleder ved IKOS, Universitetet i Oslo. Vis mer

- Det tar rotta på rivalene fordi det setter en stopper for det verktøyet rivalene har hatt. Det er åpenbart et et element her, når du ser på timingen.

Alle partier trenger kontanter, og har det.

- Plutselig skal du trykke opp plakater i astronomiske antall, og da trenger man penger. Men så sier ryktene at statsministerens parti i dagene før dette ble annonsert, satte inn penger i banken, store penger, og at de altså har fått et signal om at det kan være smart.

- Hvor troverdige er ryktene?

- I Vest-Bengal rapporterte de engelskspråkelige avisene at det var meldt til politiet, og de går for å være mer pålitelige enn de lokalspråklige. Men de kommer ikke til å finne noe. Det de kommer til å finne er at de har satt inn penger, og det har de jo gjort jevnt. De kommer ikke til å finne noen epost, de har tatt en telefon og det kan du ikke spore. Dette gjør de hele tiden.

Men, understreker han, dette handler ikke bare om UP, det økonomiske argumentet er også viktig.

Skattekrimsjefen i Norge foreslo forøvrig å forby tusenlappen i 2008 av samme grunn.