Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

India har funnet enormt «undermånisk» krater

Beskytter mot stormer, meteoritter og ugjestmilde temperaturer. Perfekt for permanent base.

HER: I Oceanus Procellurum kan en permament menneskelig månebase ligge i framtida. Hvem vet, kanskje det vil bli mulighet for turister å komme på besøk også. Foto: ias.ac.in
HER: I Oceanus Procellurum kan en permament menneskelig månebase ligge i framtida. Hvem vet, kanskje det vil bli mulighet for turister å komme på besøk også. Foto: ias.ac.in Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Neil Armstrong og Buzz Aldrin satte fot på Månen 20. juli 1969, var trua på at menneskene ville kolonisere vår nærmeste nabo i verdensrommet stor.

310 graders forskjell Problemene med en permanent månebase er imidlertid store, selv om det sees på som en fordel for bemannede utflukter til Mars.

Et av de største problemene er de store temperatursvingningene på Månen, der det kan gå fra 130 plussgrader på dagen til 180 minusgrader om natta. En forskjell på 310 grader mellom natt og dag.

I tillegg begrenser strålingen på Månens overflate samt meteorittnedlsag menneskenes muligheter til å overleve.

- Krever minimalt Nå har imidlertid indiske forskere funnet et enormt «undermånisk» krater som kan være perfekt for en permanent base. Krateret er så dypt at temperaturen ligger stabilt på minus 20 grader, samtidig beskytter det for mikrometeorittangrep og farlig stråling.

Krateret, som er 1,7 km langt, 360 meter bredt og 120 meter dypt , ble oppdaget på en av Chandrayaan-1s ekspedisjoner og ligger i Oceanus Procellarum-området nær Månens ekvator. Området er vulkanisk og det er Månens lava som sørger for den behagelige temperaturen nede i krateret.

- I tillegg til at krateret beskytter mot sandstormer, stråling og gir stabil temperatur, krever det minimalt med arbeid og penger å etablere en mennskelig base, skriver forskerne i rapporten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!