India innrømmer atomsprengninger

India gjennomførte tre atomprøvesprengninger i dag. Det er første gang siden 1974 at India innrømmer å ha gjennomført slike sprengninger. Både Pakistan og USA fordømmer sprengningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

India gjennomførte tre underjordiske atomprøvesprengninger, kunngjorde statsminister Atal Behari Vajpayee.

Det er første gang siden 1974 India kunngjør at de har gjennomført en atomprøvesprengning.

- I dag klokken 15.45 (12.15 norsk tid) gjennomførte India tre atomprøver i Pokhran, fortalte Vajpayee til en hastig innkalt pressekonferanse i ettermiddag.

Ifølge statsministeren viste målinger at det ikke hadde vært radioaktive utslipp til atmosfæren fra atomprøvene. Tre ulike typer atomstridshoder ble testet i prøvesprengningen.

Vajpayee karakteriserte testene som vellykkede. Atomtestene foregikk i prøvesprengningsområdet Pokhran, i ørken-delstaten Rajasthan i det vestlige India.

Både India og nabolandet Pakistan regnes som land på terskelen til å disponere atomvåpen. Ingen av de to landene har undertegnet avtalen om stans i prøvesprengninger.

En videreutvikling av Indias atomvåpenprogram var blant valgløftene til Vajpayees hindunasjonalistiske BJP-parti, som vant valget i India i februar-mars.

Fordømmes

Prøvesprengningene blir fordømt, både i USA og Pakistan. En talsmann for utenriksdepartementet i USA sier det kan bli aktuelt med sanksjoner mot India på grunn av atomprøvesprengningene. - Pakistan fordømmer på det sterkeste Indias handling, og det bør resten av verden også gjøre. Prøvesprengningene har fanget Pakistan i et våpenkappløp, sier Pakistans utenriksminister Gohar Ayub Khan til nyhetsbyrået Reuters.

Terskelstater

Både India og Pakistan regnes som land på terskelen til å disponere atomvåpen. Ingen av de to landene har undertegnet den utvidede prøvestansavtalen fra 1996, som innførte forbud mot atomprøvesprengninger. India hevder at avtalen var diskriminerende, fordi den ikke krever at alle land skal kvitte seg med sine atomvåpen. India har allerede utviklet raketter som kan utstyres med atomstridshoder. En videreutvikling av Indias atomvåpenprogram var blant valgløftene til Vajpayees hindunasjonalistiske BJP-parti, som vant valget i India i februar-mars. Valgløftet ble mottatt med bekymring i Pakistan. India og Pakistan har vært i krig med hverandre tre ganger siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1947.

Sanksjoner?

En talsmann for USAs utenriksdepartement sier de er dypt skuffet over Indias prøvesprengninger. Dersom de blir bekreftet, vil de utløse en lang rekke sanksjoner mot India. Ifølge amerikansk lov skal all bistand stoppes til land som bryter ikkespredningsavtalen. Det eneste unntaket er humanitær hjelp. Indias prøvesprengninger kan også utløse mottrekk fra erkefienden Pakistan. Landets tidligere etterretningssjef, general Hamid Gul, sier Pakistan nå må «demonstrere sin kjernefysiske kapasitet». Det ble nylig kjent at Pakistan har utviklet en langdistanserakett som kan utstyres med atomstridshoder.

(NTB/Reuters)