Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

India klar til krig

Indias statsminister beskylder Pakistan for å tvinge India til krig. Indiske raketter, som kan ha atomvåpenstridshoder, peker mot nabolandet, og krigsfly er nå utplassert i nærheten av grensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rakettene skal ifølge lokale medier være av typen Prithvi som har en rekkevidde på 15 mil. Rakettene kan være utstyrt med atomvåpenstridshoder.

- Vi ønsker ikke krig, men den blir tvunget oss. Det må vi innse, sier statsminister Atal Behari Vajpayee til den private TV-kanalen Star News.

I dag kom også USA på banen i konflikten. Ved å føre opp to militante grupper med base i Pakistan på listen over terroristorganisasjoner, legger amerikanerne ytterligere press på pakistanske myndigheter, ifølge Reuters.

- I dag tar jeg nok et viktig skritt i kampanjen som tar sikte på å utrydde terrorismens svøpe. Jeg har utpekt to grupper, Lashkar-e-Taiba og Jaish-e-Mohammed, som utenlandske terroristorganisasjoner i henhold til amerikansk lov, sa utenriksminister Colin Powell.

Helt siden angrepet på den indiske nasjonalforsamlingen 13. desember har forholdet mellom Pakistan og India blitt mer og mer anspent. 14 mennesker ble drept, deriblant de fem aksjonistene. India krever at pakistanske myndigheter slår ned på de to gruppene som de mistenker for å stå bak angrepet. Pakistan har pågrepet en av lederne, men nekter å utlevere ham til India siden de mener det ikke finnes nok bevis.

Innen en uke

Krigen kan være i gang innen en uke, og målet er i første omgang å ødelegge såkalte terroristbaser og -leire på pakistansk side av grensen, sier en høyt plassert militær kilde til det svenske nyhetsbyrået TT.

Kilden vil være anonym, men som en av Indias fremste militære ledere er han også ansvarlig for det som skjer.

- Jeg er svært pessimistisk. Opptrappingen som foregår kan føre til at vi mister kontrollen over situasjonen. En gnist er nok til å utløse en ny krig, sier han.

Det ble i dag meldt om flere harde sammenstøt på grensen i den indiske delstaten Jammu og Kashmir.

TTs kilde sier at den indiske militærledelsen nå arbeider ut fra to scenarier: Det ene er full krig med Pakistan.

- Det er et skrekkscenario, medgir den militære lederen, siden begge land har atomvåpen. Mer sannsynlig er det at India kommer til å angripe det man betrakter som terroristbaser på pakistansk territorium. Basene blir brukt av militante separatister som kjemper for en egen muslimsk stat i Kashmir.

- Om USA får jage terrorister i Afghanistan og Israel jager terrorister i Gaza, hvorfor skulle ikke vi få forsvare oss, sier kilden, som svarer bekreftende på at dette er målet med at krigsfly er flyttet nærmere grensen.

Håpet er at Pakistan, som i dag har amerikanske soldater på sine baser mot Afghanistan, ikke kommer til å svare med et storstilt motangrep.

Minelegging

Den indiske hæren har begynt å legge ut miner langs grensen i delstaten Punjab og den vestlige delstaten Rajasthan. Sivilbefolkningen i enkelte grensebyer er dessuten evakuert. I delstaten Gujarat skal innbyggerne ha blitt trent i å takle strømbrudd og bombeangrep, skriver det tyske nyhetsbyrået DPA.

India har også avlyst den årlige militærparaden 15. januar fordi troppene er sendt til grensen, skriver avisa The Indian Express. Det blir også spekulert i om hæren vil droppe paraden 26. januar, dagen da India feirer at landet ble republikk. Ingen av disse begivenhetene er tidligere blitt avlyst.

I forrige uke kalte India hjem sin ambassadør i Islamabad, samtidig som vei- og togforbindelser til Pakistan ble stengt. Pakistans president Pervez Musharraf reagerte i første omgang ved å kalle Indias tiltak for arrogante, men tirsdag varslet pakistanske myndigheter at de hadde pågrepet Maulana Azhar Masood, lederen for opprørsgruppen Jaish-e-Mohammed. De har også sperret kontiene som tilhører den andre gruppen, Lashkar-e-Taiba.

- Kosmetikk

Men indiske tjenestemenn kaller tiltakene «kosmetiske.»

- Det er fortsatt mye som må gjøres, sa Nirupama Rao, talskvinne for det indiske utenriksdepartementet.

- Vi fortsetter å informere andre land om våre bekymringer, slik at de er fullt klar over vår holdning, fortsatte hun.

Finansminister Yashwant Sinha sier at Indias økonomi er sterk nok til å tåle konsekvensene av en krig, og at landet er langt bedre rustet enn Pakistan.

Den indiske regjeringens sikkerhetskomité møttes i dag for å diskutere nye tiltak mot Pakistan, men utsatte avgjørelsen siden forsvarsministeren ikke var til stede.

India og Pakistan har gått til krig mot hverandre tre ganger siden selvstendigheten i 1947. I 1999 var de farlig nær en fjerde som en følge av oppblussing av kashmirkonflikten.

(NTB)

SJEKKER: Indiske soldater undersøker bakken før de setter opp sjekkposter ved grensen til Pakistan i landsbyen Narli, der befolkningen er evakuert. India beskylder Pakistan for å tvinge fram en krig, fordi Pakistan ikke stanser grupper som India mener sto bak angrepet på den indiske nasjonalforsamlingen 13. desember.Foto: AP/SCANPIX
RØMMER: En eldre mann forlater landsbyen Kals på grensen mellom India og Pakistan, mens en gravemaskinen fra den indiske hæren sees i bakgrunnen. Innbyggere langs grensen ble i dag evakuert på grunn av økt spenning mellom de to erkefiendene.Foto: AP/SCANPIX
Hele Norges coronakart