Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

India lærer atomenergi av USA

Bush fikset historisk atomavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USA og India har blitt enige om en banebrytende atomenergiavtale, melder AP.

- Vi har kommet til enighet om å gjennomføre avtalen om samarbeid om sivil atomenergi, sier Indias statsminister Manmohan Singh.

Singh og Bush holdt en pressekonferanse i morges for å fortelle om avtalen.

- Vi har blitt enige om en historisk avtale, sier George Bush.

President George Bush er på besøk i India, og det å få til en avtale om atomenergi var den viktigste politiske grunnen til besøket.

Avtalen vil gi India adgang til amerikansk teknologi og kunnskap om atomenergi. USA ønsker å støtte opp om Indias raskt voksende økonomi.

Åpner for inspeksjon

Men India har ikke forpliktet seg til den internasjonale ikke-spredningsavtalen. I avtalen med USA har de forpliktet seg til å skille mellom sine sivile og militære atomprogrammer. Og de må åpne opp sine sivile fasiliteter for internasjonale inspektører.

FANT TONEN: USAa president George Bush og Indias statminister Manmohan Singh har felles interesse av gode vennskapsbånd. I dag ble de enige om en avtale om atomenergi. Foto: Scanpix
FANT TONEN: USAa president George Bush og Indias statminister Manmohan Singh har felles interesse av gode vennskapsbånd. I dag ble de enige om en avtale om atomenergi. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg har fortalt president Bush at India har fullført identifiseringen av de sivile fasiliteten som vi har forpliktet oss til, slik at kontrollen kan bli foretatt, sier Singh.

Svarer kritikerne

Kritikerne mener Bush med dette omgår ikke-spredningsavtalen, og med dette hjelper India til å kunne utvikle atomvåpen. I tillegg er det klart at amerikaneren har et økonomisk ønske om et sterkt India, både som en motvekt til Kinas voksende innflytelse og som et marked for amerikanske varer.

- Dette er en nødvendig avtale. Den vil hjelpe våre innbyggere, både i India og USA, sier Bush, som et svar til kritikerne.

Avtalen er også et brudd på amerikansk politikk. I 1998 innførte de sanksjoner mot India fordi de hadde foretatt prøvesprengninger av atomvåpen.

- Det er ikke lett for statsministeren å inngå denne avtalen. Jeg forstår. Det er ikke lett for den amerikanske presidenten å inngå denne avtalen, sier Bush.

PROTESTER: Flere tusen demonstranter viser sin misnøye med George Bush og Indias avtaler med presidenten. Mange indere mener regjeringen deres bør holde seg unna bindende avtaler med USA.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!