PRIDE: LGBT-miljøet i India gikk i Pride-parade i juni. Foto: AFP
PRIDE: LGBT-miljøet i India gikk i Pride-parade i juni. Foto: AFPVis mer

Homofile i India

India legaliserer sex mellom homofile

Indias høyesterett bestemte torsdag at sex mellom homofile ikke lenger er kriminelt.

Landet har hatt en av verdens eldste lover mot homofil sex, og har vært motvillige til å endre den. De siste årene har kampanjer tatt til orde for å avkriminalisere homofili.

Loven ble gjeninnført i 2013, etter at homofili hadde vært avkriminalisert i fire år. Nå er det altså slutt igjen, ifølge BBC.

Da loven ble fjernet i 2009, mente en rettsinstans i Delhi at loven var grunnlovsstridig. I 2013 brøt likevel høyesterett inn og gjorde loven gjeldende igjen, fordi de mente en slik avgjørelse måtte gjøres av politikere og ikke domstolen.

I juli fikk retten inn flere underskriftskampanjer som ba den om å vurdere den tidligere dommen som gjorde at loven mot homofili ble opprettholdt. Den er fra 1861, da India var en britisk koloni, og sa at «unaturlig sex» er en kriminell handling, og kan straffes med fengsel inntil ti år.

- Kriminalisering av likekjønnet samleie er irrasjonelt og grunnlovstridig, sa dommer Dipak Mistra da han leste opp avgjørelsen.

- Ingen skal måtte leve i frykt på grunn av sin seksualitet, sa han videre.

Miljøet med lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LGBT) har lenge håpet at det kontroversielle forbudet skal forsvinne, ifølge AlJazeera.