India mangler ti millioner døtre

Valgt bort av foreldrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ti millioner jenter er blitt abortert i India i løpet av de siste 20 åra, etter at det det ble mulig å se barnets kjønn ved hjelp av ultralyd. Middelklasseforeldre velger bort jentebarn fordi de heller vil ha en mannlig arving.

Det å avslutte et svangerskap på grunn av barnets kjønn ble forbudt i India i 1994, men loven blir ikke håndhevet og rike familier finner utveier.

Antall jentebarn synker

Tallene presenteres i en ny rapport som ble publisert i The Lancet i dag (abonnement). Les om den i New Scientist.

Tallet på fødte jentebarn sammenlignet med guttebarn har gått stadig nedover. For hvert tusende guttebarn mellom null og seks år, sank antallet jenter fra 962 i 1981 til 945 i 1991 til 927 i 2001. Og antallet døtre nummer to i søskenflokken følger en enda brattere, nedadstigende kurve.

Ifølge forskerne bli 500 000 jenter valgt bort hvert år.

- Ikke velkommen

- Det å få en datter er sosialt og følelsesmessig akseptabelt hvis man allerede har en sønnn, men en datter er ofte ikke velkommen dersom paret allerede har en datter.

VELGES BORT: Døtre regnes som et tapsprosjekt i forhold til sønner i India. Illustrasjonsfoto: AP/ SCANPIX
VELGES BORT: Døtre regnes som et tapsprosjekt i forhold til sønner i India. Illustrasjonsfoto: AP/ SCANPIX Vis mer

- Døtre blir sett på som en ulempe. Hun kommer til å tilhøre familien til sin fremtidige ektemann, så det å oppfostre henne vil bare gagne andre. I enkelte samfunn kan medgiften være enorm, sier forsker Shirish Sheth ved Breach Candy hospital i Mumbai i en kommentar til forskningsrapporten.

40 millioner ungkarer i Kina

Forsker Prabhat Jha ved Universitetet i Toronto advarer mot konsekvensene av utsorteringen. I Kina sies det at 40 millioner unge menn aldri vil kunne finne en kone. Jha frykter også at kvinnemangelen etter hvert vil føre til mer prostitusjon og HIV.