IKKE LENGER STATSLØSE: Folket i 160 små enklaver får statsborgerrettigheter i Bangladesh. Foto: Fahad Kaizer/Demotix/Corbis
IKKE LENGER STATSLØSE: Folket i 160 små enklaver får statsborgerrettigheter i Bangladesh. Foto: Fahad Kaizer/Demotix/CorbisVis mer

India og Bangladesh byttet enklaver

Over 50.000 mennesker i enklaver i India og Bangladesh fikk lørdag fulle statsborgerrettigheter da de to naboene byttet kontrollen over 160 små enklaver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den historiske avtalen om landbytte trådte i kraft midnatt natt til lørdag. Den innebærer at kontrollen over 111 små lommer av land i Bangladesh og 51 i India, overlates til landene som omkranser dem geografisk.

- Vi har endelig en identitet. Vi er fullverdige indiske statsborgere nå. Dette er den lykkeligste dagen i våre liv, sier Saddam Mian, en 25 år gammel innbygger i Potakuti-enklaven som nå er blitt indisk.

Enklavene ble dannet gjennom lokale fredsavtaler på 1800-tallet. Siden de moderne nasjonalstatene India og senere Bangladesh ble grunnlagt, har innbyggerne her vært i limbo.

Uten skoler Indiske innbyggere i enklavene på Bangladeshs territorium, og vice versa, har ikke hatt statsborgerrettigheter eller tilgang til offentlige tjenester i landene som omkranser dem. Dermed har mange levd uten skoler, helseklinikker og strømforsyning.

De rundt 50.0000 innbyggerne har blitt bedt om å velge hvor de vil bo, og hvilken nasjonalitet de foretrekker. De fleste av dem blir boende, og lørdag fikk India 15.000 flere statsborgere. Bangladesh' befolkning økte med 36.000.

(©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram