India og Bangladesh byttet enklaver

Over 50.000 mennesker i enklaver i India og Bangladesh fikk lørdag fulle statsborgerrettigheter da de to naboene byttet kontrollen over 160 små enklaver.

IKKE LENGER STATSLØSE: Folket i 160 små enklaver får statsborgerrettigheter i Bangladesh. Foto: Fahad Kaizer/Demotix/Corbis
IKKE LENGER STATSLØSE: Folket i 160 små enklaver får statsborgerrettigheter i Bangladesh. Foto: Fahad Kaizer/Demotix/Corbis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den historiske avtalen om landbytte trådte i kraft midnatt natt til lørdag. Den innebærer at kontrollen over 111 små lommer av land i Bangladesh og 51 i India, overlates til landene som omkranser dem geografisk.

- Vi har endelig en identitet. Vi er fullverdige indiske statsborgere nå. Dette er den lykkeligste dagen i våre liv, sier Saddam Mian, en 25 år gammel innbygger i Potakuti-enklaven som nå er blitt indisk.

Enklavene ble dannet gjennom lokale fredsavtaler på 1800-tallet. Siden de moderne nasjonalstatene India og senere Bangladesh ble grunnlagt, har innbyggerne her vært i limbo.

Uten skoler Indiske innbyggere i enklavene på Bangladeshs territorium, og vice versa, har ikke hatt statsborgerrettigheter eller tilgang til offentlige tjenester i landene som omkranser dem. Dermed har mange levd uten skoler, helseklinikker og strømforsyning.

De rundt 50.0000 innbyggerne har blitt bedt om å velge hvor de vil bo, og hvilken nasjonalitet de foretrekker. De fleste av dem blir boende, og lørdag fikk India 15.000 flere statsborgere. Bangladesh' befolkning økte med 36.000.

(©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer