- India og Sør-Afrika er sjokkert over Norge

I et halvt år har Norge sittet med en nøkkelrolle for å gi fattige land mulighet til å produsere coronavaksiner - uten å bruke den. Til sjokk og vantro fra verdens fattige land, ifølge Leger uten grenser.

SNUR DE? Utenriksminister Ine Eriksen Søreide, statsminister Erna Solberg og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein sitter med nøkkelen for hvordan Norge skal stille seg til USAs snuoperasjon når det gjelder vaksineproduksjon i fattige land. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SNUR DE? Utenriksminister Ine Eriksen Søreide, statsminister Erna Solberg og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein sitter med nøkkelen for hvordan Norge skal stille seg til USAs snuoperasjon når det gjelder vaksineproduksjon i fattige land. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Leger Uten Grenser var ute helt fra starten av pandemien og sa at patentrettigheter kunne bli en utfordring for få ut vaksinene så raskt som mulig. Vi har 50 års erfaring med arbeid i kriser, epidemier og krigssituasjoner. Vanligvis lytter myndighetene når vi kommer med løsninger. Det har Norge nektet å gjøre så langt i denne saken, sier lege og feltarbeider, Erlend Grønningen fra Leger Uten Grenser i Norge.

Norge leder TRIPS-rådet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) som er forumet for patenter og «intellektuell eiendom». Norge har dermed hatt en nøkkelrolle internasjonalt når det gjelder å gi fattige og middelsinntektsland tilgang til patenter og ingredienser til å produsere vaksiner.

Men Norge har ikke jobbet for at absolutt all verdens kapasitet til å produsere vaksiner er blitt tatt i bruk.

Allerede i november i fjor slo Grønningen alarm om Norges rolle i et debattinnlegg i Aftenposten.

- Kalt naive

I går kveld norsk tid snudde imidlertid Joe Biden og USA. Stormakten går nå inn for å oppheve patentrettighetene på coronavaksinene.

- Det er svært gledelig og gir grunn til optimisme for pandemihåndteringen at stormakten nå går inn for å oppheve patentrettighetene på vaksinene. Unntaket må også gjelde medisiner og teknologi mot korona, sier Grønningen og fortsetter:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer