Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

India og Vietnam setter inn marinen mot Kina

India og Vietnam er klare til å sende sine marinefartøyer inn i Sør-Kina havet for å forsvare sine interesser der. Det foregår en dramatisk militarisering av havet i Sør-Øst Asia.

MILITARISERER HAVET :Kinas første hangarskip Liaoning var på sin første tokt i år. (AP Photo)
MILITARISERER HAVET :Kinas første hangarskip Liaoning var på sin første tokt i år. (AP Photo) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dramaet spisser seg nå etter at kinesiske myndigheter i forrige uke gjorde det klart at politiet i den sørlige Hainan-provinsen var blitt autorisert til å undersøke ethvert skip som seiler inn i det Kina betrakter som sitt territorielle farvann. Kina gjør krav på praktisk talt hele det enorme Sør-Kina havet, i konflikt med blant annet Vietnam, Taiwan og Filippinene. De to siste er USAs nære allierte.

Kina kuttet indisk kabel
Kina starter sin patruljering av det de oppfatter som sitt teritorielle farvann 1. januar. Vietnam starter sin patruljering av det de oppfatter som sitt territorielle farvann 25. januar, kunngjorde landets myndigheter idag. Vietnam skal bruke sivile skip til å patruljerehavet med, støttet av kystvakt og grensestyrker.

Men allerede før marinefartøyer starter sine operasjoner er konflikten farlig. I helga var den første direkte konfrontasjonen etter at Kina erklærte at de ville begynne å undersøke båter i det de oppfatter som sitt teritorielle farvann. Konflikten var ikke mellom marinene, men mellom indisk-vietnamesiske undersøkelsesfartøyer, og det som blir beskrevet som kinesiske fiskebåter som kuttet en seismisk kabel på et letefartøy.

Tildragelsen fant sted i Tonkin-golfen, mellom Vietnam og Kina, på et felt der det indiske oljeselskapet ONGC har en andel i et vietnamesiske gassfelt i samarbeid med det statlige vietnamesiek energiselskapet Petrovietnam.

-Ja, vi har øvelser
Det India og Vietnam sier er Kinas sabotasje av deres arbeid fikk den indiske flåtesjefen D. K. Joshi til å si:

- Når det er en situasjon der vårt lands interesser er involvert så er vi forpliktet til å dra dit, og vi er forberedt på det. Så er spørsmålet, forbereder vi oss på det? Har vi øvelser rundt dette? Det korte svaret er ja, sa den indiske marinesjefen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Suvereniteten over Sør-Kina havet har stort økonomisk potensiale. Beregninger viser at territoriet inneholder 213 milliarder fat med olje, skrev det amerikanske Energy Information Administration i 2008. Det er mer enn oljereservene til noe annet land enn Saudi-Arabia og Venezuela. Og territorialhåndhevelse og utvinning går hånd i hånd. I går sa kinesiske myndigheter at de vil produsere 15 milliarder kubikkmeter gass fra Sør-Kina havet allerede innen 2015. Kinas enorme økonomiske vekst de siste 30 åra har gjort kontroll over ressurser til at mantra for kinesiske ledere fra Deng Xiaoping til dagens ferske leder Xi Jinping.

Militær opptrapping
Militariseringen av Øst-Kina havet er allerede godt igang. Kina skaffet seg i fjor sitt første hangarskip, da de kjøpte et fra Russland. India har i mange år hatt sitt hangarskip, men har i tillegg rustet opp marinen betraktelig, blant annet med mange store bestillinger fra sin historiske allierte Russland.

USA er også en del av spillet i havene i Sør-Øst Asia. President Barack Obama har gjort det klart at hans utenrikspolitiske satsingsområde er Asia. Der er Kina en økonomisk strategisk partner. Men Japan, Sør-Korea, Filippinene, Indonesia, Malaysia, India, og etter hvert Vietnam, er enten gamle militære allierte, eller nye politiske allierte. Det gjør potensialet for konflikt stort.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!