India skjerper kampen mot terror

Øker presset mot Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mumbai-angrepet har ikke økt faren for en krig med Pakistan.

Tvert imot har det skjerpet indernes bevissthet om at regionen må stabiliseres for å oppnå økonomisk vekst, sier forsvarsekspert.

- Utspillene mot Pakistan handler om retorikk og et ønske om å øke presset mot Pakistan slik at beredskapen mot terror kan skjerpes. Enkelte snakker nå også om å inkludere Pakistan i et større sikkerhetsbilde for regionen, sier Saira Basit til NTB. Forsvarseksperten har de siste fire ukene vært gjesteforsker ved Institute for Defence Studies and Analysis i New Delhi.

Tre uker etter terrorangrepet i Mumbai, er det fortsatt ikke avklart hvem som sto bak angrepet der minst 179 mennesker ble drept.

Indiske myndigheter har rettet anklagene mot Pakistan og økt presset mot nabolandet betydelig.

Denne uken besluttet også regjeringen å sette fredsforhandlingene med Islamabad på vent inntil Pakistan skjerper kampen mot terror på eget territorium.

Det betyr imidlertid ikke at det er større risiko for en væpnet konflikt mellom de to landene, mener Basit, som til daglig arbeider som forsker ved Institutt for forsvarsstudier.

- Måten den indiske regjeringen har reagert på er 100 prosent forutsigbar, sier hun. (©NTB)

UKLART: Det er fortsatt ikke klart hvem som stod bak angrepet der 179 mennesker ble drept. Foto: AP Photo/David Guttenfelder.
UKLART: Det er fortsatt ikke klart hvem som stod bak angrepet der 179 mennesker ble drept. Foto: AP Photo/David Guttenfelder. Vis mer