Terrorangrepet i Mumbai har ført til at Indias maktelite er langt mer engasjert i å bekjempe terror enn tidligere, ifølge den norske forsvarseksperten Saira Basit. Hun kom nylig tilbake til Norge etter et opphold som gjesteforsker i India.  Foto: Reuters/Jayanta Shaw/SCANPIX  AFP PHOTO/Indranil MUKHERJEE
Terrorangrepet i Mumbai har ført til at Indias maktelite er langt mer engasjert i å bekjempe terror enn tidligere, ifølge den norske forsvarseksperten Saira Basit. Hun kom nylig tilbake til Norge etter et opphold som gjesteforsker i India. Foto: Reuters/Jayanta Shaw/SCANPIX AFP PHOTO/Indranil MUKHERJEEVis mer

India skjerper kampen mot terror

- Regionen må stabiliseres for å oppnå økonomisk vekst, sier forsvarsekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mumbai-angrepet har ikke økt faren for en krig mellom India og Pakistan. Tvert imot har det skjerpet indernes bevissthet om at regionen må stabiliseres for å oppnå økonomisk vekst, sier forsvarsekspert.


- Utspillene mot Pakistan handler om retorikk og et ønske om at Pakistan skjerper beredskapen mot terror, sier Saira Basit til NTB.

- Enkelte snakker nå også om å inkludere Pakistan i et større sikkerhetsbilde for regionen. Man forstår at et stabilt Pakistan er viktig for India.

Forsvarseksperten har den siste måneden vært gjesteforsker ved Institute for Defence Studies and Analysis i New Delhi.

Tre uker etter terrorangrepet i Mumbai er det fortsatt ikke avklart hvem som sto bak angrepet, der minst 179 mennesker ble drept.

Indiske myndigheter har rettet anklagene mot den pakistanske gruppa Lashkar e-Taiba og krevd at regjeringen i Islamabad tar affære.

I går besluttet India dessuten å sette fredsforhandlingene med nabolandet på vent inntil Pakistan skjerper kampen mot terror på eget territorium.

- Forutsigbart

- Måten den indiske regjeringen har reagert på, er 100 prosent forutsigbar. Forhandlingene ville uansett blitt utsatt til etter valget på ny nasjonalforsamling i 2009, sier Basit, som har forståelse for at India øker presset mot nabolandet.

India er et land som hvert år opplever mange terrorangrep. I fjor gikk om lag 2.500 liv tapt, mens angrepene hittil i år har kostet 750 mennesker livet. Men Mumbai-angrepet var likevel annerledes ettersom det denne gangen var den indiske over- og middelklassen som ble rammet.

- Engasjementet for å bekjempe terror er blitt veldig mye sterkere blant folk som har litt mer ressurser. Dermed har Mumbai-angrepet også ført til noe positivt, mener Basit. Hun legger til at India nå også har tatt et skritt nærmere USA, selv om myndighetene nødig vil innrømme det.

Store mangler

Angrepet avdekket store mangler i Indias beredskap, ikke minst når det gjelder samarbeidet mellom ulike sikkerhetstjenester.

Onsdag skjerpet landets politikere terrorlovgivningen og innførte blant annet lovendringer som gjør det mulig å holde terrormistenkte i varetekt i 180 dager, dobbelt så lenge som nå. I tillegg får politiet utvidet myndighet, og det vil også bli opprettet spesielle domstoler for terrormistenkte.

- Loven ble enstemmig vedtatt, sa leder for forsamlingen, Somnath Chatterjee, etter den åtte timer lange debatten.

Saira Basit mener at lovendringene er nødvendige.

- Slike tiltak må til i et land som India, der terror er så stort problem, sier hun.

I likhet med de fleste indere, tror hun at gruppa som gjennomførte angrepet, har base i Pakistan.

- Det kan jo hende de har fått hjelp av indere, men i India er man veldig forsiktig med å skylde på muslimer. Det er satt i gang kampanjer der det understrekes at indiske muslimer ikke står bak, sier Basit.

Hun kom denne uken tilbake til Norge og Institutt for forsvarsstudier, der hun jobber som forsker.

- Samarbeider

Den pakistanske regjeringen har fra første stund insistert på at landet samarbeider om etterforskningen. Nyheten om at India vil utsette fredssamtalene, ble tatt imot med stor ro.

- I en større sammenheng er det i hele regionens interesse. Hvis herr Mukherjee (Indias utenriksminister) vil ha pause, så er det pause, lød reaksjonen fra en talsmann i Pakistans utenriksdepartement tirsdag.

Samtidig har den amerikanske senatoren John Kerry kommet på banen og bedt om forsoning mellom de to landene. Han roser Pakistan for innsatsen etter angrepet.

- Flere personer er blitt arrestert av pakistanske myndigheter enn hva inderne er klar over, sier han til den pakistanske avisa Dawn.

NTB