India skjøt opp langdistanserakett som kan frakte atomvåpen

Indiske myndigheter kaller prøveoppskytningen en suksess.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Indiske myndigheter opplyser om at prøveoppskytningen av langdistanseraketten har vært en suksess, ifølge nyhetsbyrået AP.

Oppskytningen var varslet på forhånd, og har ikke fått noe av kritikken Nord-Korea fikk da de forsøkte å sende opp en lignende rakett.

Stor rekkevidde Langdistanseraketten, som har navnet Agni V, kan nå store kinesiske byer som Beijing og Shanghai, og har en rekkevidde på 5000 kilometer.

En talsmann presiserer at de ikke har tenkt på avstanden til et spesielt land under prøveoppskytingen ifølge AFP.

Den ble skutt opp fra Wheeler Island, en øy ved Indias østkyst.

AP skriver at dette er et stort skritt i Indias forsøk på å møte Kinas regionale dominanse og få mer makt i Asia.

- Som planlagt Sjefen for Indias forsvars forskningsorganisasjon, Vijay Saraswat fortalte nyhetskanalen Times Now at Agni-V ble sendt opp like etter 8 lokal tid, ifølge AP.

Raketten steg til en høyde på 600 kilometer, de tre stegene den skulle ta virket som den skulle, og det den fraktet ble sluppet som planlagt, ifølge Saraswat.

- India har med denne oppskytningen gått til å bli en stor missilmakt, sier Saraswat til nyhetskanalen Times Now.

Kina, Frankrike, Russland, USA og Storbritannia har slike langdistansevåpen.

AGNI-4: Dette bildet ble tatt av en oppskytning den 15. november i fjor. Også da på Wheelers Island. Foto: AFP PHOTO / FILES / Defence Ministry of India/NTBScanpix
AGNI-4: Dette bildet ble tatt av en oppskytning den 15. november i fjor. Også da på Wheelers Island. Foto: AFP PHOTO / FILES / Defence Ministry of India/NTBScanpix Vis mer