Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

India venter på SARS-utbrudd

SARS er kommet til India. Landet med over en milliard innbyggere er et av de mest sårbare for smitten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke hadde jordens nest folkerikeste land sluppet unna det dødelige lungeviruset SARS. I løpet av uka er det riktignok bare blitt meldt om fem tilfeller i landet, men nå øker myndighetenes frykt i takt med internasjonale advarsler.

I går advarte britiske Patrick Dixon om at SARS kan ta livet av flere mennesker på verdensbasis enn aids. Dixon pekte spesielt på India som et potensielt kriseområde.

Indiske myndigheter skal iverksette obligatoriske undersøkelser av alle flypassasjerer som ankommer India med internasjonale flighter. Samtidig blir det påbudt for alle flyplassansatte å ha på seg ansiktsmasker når de er på jobb.

Fornøyd helseminister

De nye tiltakene kommer som følge av et møte den indiske helseministeren arrangerte torsdag. På møtet var representanter fra helsemyndighetene i alle provinsene i India.

- Jeg er glad for å kunne melde at alle delstatene er beredte og ser på sykdommen med det alvoret den fortjener, sier helseminister Sushma Swaraj til BBC.

Swaraj har opprettet en spesiell kriseberedskap som skal se nærmere på de fem rapporterte SARS-tilfellene i landet. Det er de manglende rapporteringsrutinene i det indiske helsevesenet som gjør det nødvendig med en spesiell etterforskning. Beredskapsgruppa skal finne ut det reelle smittetallet i India før myndighetene setter i verk ytterligere tiltak mot SARS.

Fordi flesteparten av innbyggerne i landet ikke har tilgang til moderne helsetjenester er India helt avhengig av å tøyle SARS før et utbrudd eventuelt skulle komme.

Nytt sykehus stengt i Beijing

I Kina stengte myndighetene fredag et nytt sykehus på grunn av SARS. Ditan-sykehuset i Beiing har over 100 SARS-pasienter, og de omlag 600 ansatte ved sykehuset har fått beskjed om at de ikke får lov til å dra hjem. Besøk til innlagte på sykehuset er også forbudt.

Ifølge NTB bor allerede mange av legene ved sykehuset i en separat bygning ved siden av sykehuset, muligens for å unngå at de smitter familiene sine med SARS.

Torsdag satt myndighetene Folkets sykehus i den kinesiske hovedstaden i karantene. Over 1000 pasienter og ansatte er innesperret på sykehuset.

To SARS-dødsfall på Filippinene

Filippinske helsemyndigheter bekreftet fredag at to personer er døde av SARS. Dette er de første SARS-dødsfallene som er registrert på Filipinene, uten at smitten har spredt seg nevneverdig i landet.

Bare to andre SARS-tilfeller er bekreftet, men landets helsemyndigheter undersøker flere andre mistenkelige sykdomstilfeller.

Den ene av de døde er en sykepleier som var kommet på besøk fra Toronto i Canada der hun bodde, og den andre er hennes far. Hundrevis av mennesker i landsbyen hun kom fra er satt i karantene, skriver NTB.

LABERT HELSEVESEN: India frykter et SARS-utbrudd. Foreløpig er det bare meldt om fem smittede, men tallet kan være langt høyere.
NYTT SYKEHUS STENGT I BEIJING: Ditan-sykehuset i Beijing ble stengt av myndighetene fredag. Her kontrollerer ansatte ved sykehuset dagens matforsyninger.
UTSOLGT: En kinesisk ekseditrise ved et supermarked i Beijing står foran et skilt som opplyser om at de er utsolgte for ansiktsmasker og munnbind. Tusenvis av kinesere flykter fra den kinesiske hovedstaden i frykt for SARS-viruset.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media