India vil by på Gandhis eiendeler

«En grov fornærmelse» at nasjonalheltens klenodier auksjoneres bort i New York.

UNDER HAMMEREN: Antiquorum Auctioneers i New York auksjonerer bort en rekke Gandhi-klenodier, blant annet brillene ettuiet. Nå vil India forsøke å få tilbake nasjonalheltens eiendeler. Foto: AP/Antiquorum Auctioneers/SCANPIX
UNDER HAMMEREN: Antiquorum Auctioneers i New York auksjonerer bort en rekke Gandhi-klenodier, blant annet brillene ettuiet. Nå vil India forsøke å få tilbake nasjonalheltens eiendeler. Foto: AP/Antiquorum Auctioneers/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

India vil legge inn bud for å sikre seg eiendelene til den indiske nasjonalhelten Mahatma Gandhi som skal auksjoneres bort i New York, sier landets kulturminister.

Gandhi eide ikke stort, men de karakteristiske runde brillene, et lommeur, et par sandaler, en tallerken og en risbolle går torsdag under hammeren hos Antiquorum Auctioners i New York.

- Grov fornærmelse

Familien til Mahatma Gandhi har ikke lyktes med å stanse auksjonen. Gandhis barnebarn Tushar Gandhi kaller auksjonen «en grov fornærmelse».

Også indiske myndigheter har til det siste forsøkt å stanse auksjonen.

- Indias statsminister har gitt oss klar beskjed om å gjøre alt for å forhindre at eiendelene går under hammeren, sier kulturminister Ambika Soni.

Ingen byttehandel

Det er den private samleren og fredsaktivisten James Otis, som holder til i California, som eier gjenstandene som skal auksjoneres bort.

Han har i siste liten tilbudt seg å donere eiendelene til India i bytte mot at indiske myndigheter bevilger mer penger til helsetjenester for fattige. Otis har også krevd at eiendelene skulle stilles ut internasjonalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer