Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

India vil lage varslingssystem

Skal forhindre nye tsunami-katastrofer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tre dager etter en av tidenes verste naturkatastrofer melder India at de vil installere et system som skal varsle om tsunamier på vei mot land, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Innen to og et halvt år håper India å ha laget et varslingssystem for Det indiske hav. Prisen på systemet er anslått til 27 millioner dollar.

Dersom et slikt system kommer på plass, skal det være i stand til å varsle om farlige bølger som følge av undersjøiske jordskjelv.

Ikke varslet før katastrofen

Det var ingen slike advarsler før søndagens kjempebølge raserte kystlinjer i elleve land i Sørøst-Asia. Flodbølgen kom etter at et kjempeskjelv rystet havbunnen utenfor Indonesia, og så langt er 7000 mennesker i India bekreftet omkommet.

- Vi har ikke et slikt avansert varslingssystem, og kan derfor ikke forutsi en tsunami før den når grunt vann og kystområder, sier Indias vitenskaps- og teknologiminister Kapil Sibal.

Av de elleve asiatiske landene som ble rammet av søndagens flombølge, var kun Thailand del av et internasjonalt varslingssystem. Ledelsen i det thailandske meteorologiske institutt skal imidlertid ha latt være å advare mot mulige kjempebølger, i frykt for å skade turistnæringen i tilfelle falsk alarm.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media